Numărul cărășenilor scade alarmant. Rezultatele de la recensământ sunt un semnal de alarmă pentru autorități

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele recentului recensământ, încă neoficiale, arată o scădere alarmantă a populaţiei româniei. Nici judeţul Caraş-Severin nu face excepţie de la acest fenomen, unele oraşe, altădată în plină dezvoltare, au ajuns să aibe populaţia unei comune.

 Tot mai puţini cărăşeni locuiesc în Banatul Montan. Motivele pentru care un judeţ, care cu un deceniu în urmă număra peste 300.000 de locuitori, se depopulează sunt diverse  şi ţin de numeroşi factori.

Datele, încă neoficiale, ale ultimului recensământ arată că numărul cărăşenilor nu trece de 290.000. ,,Indiferent că este vorba de mediul rural ori de cel urban, situaţia este îngrijorătoare”, spune prefectul judeţului, Octavian Ţunea. Acesta a prezentat o parte din cifrele centralizate la ultimul recensământ, care arată că numai puţin de 9 comune au sub 1.000 de locuitori. ,,Comuna Bozovici, altădată propusă de a fi oraş, a ajuns să aibe, în prezent, circa 2.400 de locuitori”, explică prefectul.

Dacă cifrele sunt reale, nici oraşele nu stau mai bine. Astfel, Reşiţa nu are mai mult de 78.000 de mii de locuitori, iar celălalt municipiu, Caransebeş, a ajuns la o populaţie de 21.000 de mii. Oraşe industriale, care în trecut atrăgeau forţă de muncă din întreaga ţară, așa cum sunt localităţile Bocşa şi Anina, au ajuns să numere mai puţin de 10.000 de suflete.

Cea mai dramatică situaţie se înregistrează, spune prefectul, în ,,perla turismului cărăşean”, oraşul Băile Herculane. Staţiunea a ajuns să numere tot atât de multe persoane ca şi comuna Mehadia. Din aceste motive, prefectul judeţului este convins că reorganizarea teritorială va avea loc în cursul anului viitor.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite