Ruleta datoriilor. Scandal cu miliarde de lei în Băile Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria are conturile blocate
Primăria are conturile blocate

Blocarea conturilor primăriei Băile Herculane, de Administraţia Financiară locală a declanşat un adevărat scandal între primarul Nicuşor Vasilescu şi şefa Fiscului din localitate, Mihaela Băcanu.

Datoria primăriei Băile Herculane este veche de peste şase ani. Avalanşa a pornit încă de pe vremea fostului primar Ion Oprescu, când a avut loc privatizarea fostei întreprinderii de gospodărie locală. Atunci, societatea înregistra pierderi de circa 4 miliarde de lei, vechi. Potrivit actualului edil, în vremea respectivă, consiliul local s-ar fi obligat să preia şi să achite datoria celor de la IGO numai că, totul a rămas în stadiu de intenţie.

Alegerile din 2008, au schimbat şi primarul şi consiliul local. Pentru a degreva o parte din bugetul primăriei de costuri suplimentare, noua administraţie a preluat o parte din serviciile operatorului, redenumit între timp Acvaterm. Numai că nu a achitat şi datoria de 4 miliarde. Primarul are o explicaţie pentru această situaţie: ,,Chiar dacă o parte din serviciile operatorului au fost preluate de Consiliul Local Băile Herculane, fostul IGO a rămas ca o subunitate distinctă, cu personalitate juridică. În aceste condiţii, Administraţia Financiară locală trebuie să se îndrepte împotriva acestuia, pentru a-şi recupera datoriile“, explică Vasilescu.

Mai mult, primarul staţiunii reclamă faptul că până şi contul prin care se efectuează plata unor lucrări accesate pe programe europene, i-ar fi fost blocat. ,,E vorba de <Drumul Roman>, un proiect de 1,2 milioane de euro,, Mihaela Băcanu, şefa fiscului din localitate, ar fi, în opinia lui Nicuşor Vasilescu vinovată de această situaţie. Edilul oraşului staţiune, spune că aceasta: ,,Nu e la locul potrivit pregătirii ei,, şi va face plângere penală împotriva tuturor celor ce se fac vinovaţi de această situaţie. În timp, datoria de 4 miliarde de lei a crescut ca voinicul din poveste. La această oră, cuantumul acesteia a ajuns la 14 miliarde.

Doru Cozma, şeful Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş – Severin (DJAFP), sare în apărarea subalternei sale declarând că primarul a încălcat legea fiscală şi, drept urmare, trebuie să suporte consecinţele ei. ,,Subunitatea respectivă, la care face referire domnul Vasilescu, nu e separată de primărie, este înscrisă ca plătitoare de TVA nefiind divizată. Drept urmare, primăria este firma mamă şi trebuie să preia şi pasivul şi activul acesteia,, explică Cozma.

Cât despre închiderea conturilor pentru plata salariilor şi a celui cu finanţare europeană, reclamată de primar, şeful DJAFP spune că sunt aberaţii. ,,Noi nu încălcăm legea şi nici colega de la Băile Herculane nu a făcut-o! Nici vorba să blocăm asemenea conturi. Domnul primar uită, în mod voit, să spună că a fost atenţionat încă din luna mai a acestui an că va avea probleme dacă nu îşi va achita creanţa E vorba de plata impozitelor pe salarii şi a altor obligaţii faţă de bugetele statului. Acum, la scadenţă, uită ceea ce nu-i convine.,,

Din toată povestea cei care vor avea de suferit, în cele din urmă, sunt locuitorii oraşului şi angajaţii instituţiilor implicate. Dacă instanţele de judecată vor susţine demersul administraţiei financiare, o parte din serviciile de salubrizare nu vor mai putea fi plătite. Angajaţii nu vor mai avea obiectul muncii iar oraşul va fi mai murdar.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite