Prima locomotivă cu aburi construită la Reșița începe periplul. Prima oprire, la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai reușite modele ale locomotivelor cu aburi produse la Reșita a fost expus la Arad. Cu ajutorul unei donații, modelul a fost amplasat zilele trecute în fața CFR din oraș. Experții în domeniu spun că acest lucru este o mare realizare pentru istoria orașului.

Reșița are la activ un muzeu de locomotive unic în lume, unde se află primul model de locomotivă cu abur construită la răsărit de Viena de către muncitorii și inginerii de la Uzina Costructoare de Mașini Reșița. În tot acest timp, la Oravița, locomotiva care a circulat pe traseul Oravița-Anina stă în depoul CFR-ului.

Dan Perianu, inginerul care și-a dedicat activitatea istoriei locomotivelor spune că modelul de la oravița poate fi reparat doar la Cluj. „Din fericire acest model încă există, dar el poate fi reparat doar la Cluj. În orice caz muzeul de la Reșița cu cele 16 modele este unic în țară dar din păcate oamenii vin aici și nu înțeleg prea multe lucruri din lipsa unor pliante complete“, a spus Dan Perianu, cel care se numără printre oamenii careau pus bazele muzeului de locomotive din oraș.

Pe de altă parte Lubița Raici, Șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Caraș-Severin spune că pentru valorificarea acestui obiectiv de la Oravița necesită finanțare de la ministerul culturii.

„Am depus mai multe proiecte și așteptăm răspuns de la Bucucrești. În județ sunt multe obiective ce necesită sume de bani“, a spus Liubița Raichici. Mai mult decât atât, calea ferată Oravița-Anina a scăpat la sfârșitul anului trecut de închidere, oficialii de la CFR spunând că traseul nu este unul profitabil.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite