Efectele toamnei târzii: meri înfloriți între Bozovici și Lăpușnicu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merii au inflorit la început de toamnă
Merii au inflorit la început de toamnă

Deși suntem la început de octombrie, efectele căldurii și ale toamnei târzii se văd cu ochiul liber pe drumul care leagă localitățile Bozovici și Lăpușnicu Mare, acolo unde merii au înflorit încă o dată. Localnicii se simt ca la final de mai, atunci când pomii fructiferi se întorc la viață.

Între localităţile Bozovici şi Lăpuşnicu-Mare, mai mulţi meri aflaţi pe marginea drumului au înflorit, deşi, o parte din pomi au frunzele deja veştejite, iar cealaltă parte are încă mere.

Localnicii spun că rar le este dat să vadă așa ceva, mai ales că în mod normal, copacii înforesc în lunile mai sau iunie. Oamenii cred că aceasta va fi o toamnă lungă, iar temperaturile ridicate vor da de furcă în continuare culturilor.

„Merii au înflorit pentru că, între Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mică, nu a căzut bruma. Aşa se întâmplă atunci când, în această perioadă nu cade bruma. Şi asta înseamnă că toamna va fi mult mai lungă decât de obicei”, a spus o gospodină din Bozovici. Şi ceilalţi bătrâni din comună sunt de acord că toamna va fi lungă, dar că acest lucru nu este un lucru rău, susţin ei.

„Din cauza temperaturilor ridicate din această toamnă, mugurii floriferi nu mai intră în repaus şi produc flori. Ca revers, în primăvară, pomii înfloriţi acum nu mai înfloresc”, a declarat Mariana Brujan, specialist la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.

În plus, în Caraş-Severin, nu se poate vorbi încă de secetă, dar luna aceasta ar trebui, totuşi, să plouă, au mai spus ţăranii din comuna Bozovici.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite