Paradoxul forței de muncă: joburi puține în statistici, mii de șomeri angajați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara i-a năucit pe șomerii din județ. Asta pentru că ofertele firmelor din Caraș-Severin sunt foarte sărace atunci când vine vorba despre locurile de muncă scoase la concurs. Potrivit statisticilor, în cele mai multe dintre săptămânile estivale societățile comerciale nu au avut nevoie de niciun angajat, iar numărul record de joburi scoase la concurs s-a ridicat izolat, la cel mult 15.

Potrivit datelor prblicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, județul Caraș-Severin este cel cu cele mai puține locuri de muncă vacante. Doar 12 din cele peste 9.300 de joburi din România îi vizează pe șomerii cărășeni. În ce privește celelalte județe din vest, lucrurile stau mult mai bine. 450 de locuri de muncă vacante sunt în Timiş, 393 în Hunedoara, iar 240 în Arad.

Din cele peste 9.000 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional, doar 759 sunt pentru persoane cu studii superioare.

Paradox la rata șomajului
În ciuda statisticilor referitoare la locurile de muncă, rata șomajului s-a diminuat simțitor în județ din luna ianuarie și până acum. “Concurența pentru ocuparea unui loc de muncă este mare, astfel că, de cele mai multe ori, acestea nu mai ajung să fie date publicității”, spune Carla Goagă, consilier superior în cadrul AJOFM Caraș-severin.

“În primele șapte luni ale acestui an, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a încadrat peste 3.000 de persoane”, a adăugat consilierul. O contribuție importantă la scăderea ratei șomajului a avut-o deschiderea fabricii de automotive de la Moldova-Nouă, care a acaparat o mare parte dintre șomerii din Clisura Dunării.

Rata șomajului este acum în Caraș-Severin de 4,69%, față de 7,95% cât era în luna ianuarie a acestui an.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite