Cum scapă statul de o investiție de milioane de euro în reducerea poluării de la Moldomin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea, consideră că, în curând, problemele de mediu de la Moldomin Moldova Nouă vor lua sfârşit. Și asta pentru că, firma elvețiană care a cumpărat societatea în urma unei lictații, s-a angajat prin caietul de sarcini să ecologizeze iazul.

„Firma elveţiană MINECO este cea care şi-a asumat caietul de sarcini, în care există un capitol special dedicat mediului şi care se referă la ecologizarea iazului de decantare de la Boşneac, ce se întinde pe o suprafaţă de peste 100 de hectare. În ceea ce priveşte iazul Tăuşani, aici urmează o activitate intensă de plantare, pe o suprafaţă de 20 de hectare. Indiferent de momentul în care începe extracţia de cupru, firma elveţiană va investi 45 milioane euro, doar pentru mediu”, a precizat prefectul Octavian Ţunea.

Săptămâna trecută, reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut şi o întâlnire, la Moldova Nouă, cu reprezentanţi ai municipalităţii Veliko Gradişte, nemulţumiţi de problemele cu care se confruntă din cauza ridicării prafului provenit din iazurile de decantare de la mina de cupru. 
„Cei din Veliko Gradişte sunt cei mai afectaţi de poluarea de la Moldomin Moldova Nouă. Aici există şi un complex turistic, ce are de suferit din cauza sterilului de cupru”, a afirmat Octavian Ţunea. Potrivit unui studio făcut de ONG-ul GEC Nera, care monitorizează nivelul poluării de la Moldova-Nouă, praful ucigaș provoacă anual pagube de 5 milioane de euro în statul vecin.

La Moldomin S.A. Moldova Nouă se vor crea, după începerea exploatării, aproximativ 500 de noi locuri de muncă, însă cuprul va fi prelucrat de o fabrică din Bor – Serbia, având în vedere că în România numai există o asemenea fabrică.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite