Se fac primele probe la utilajele de balotare de la groapa de gunoi din Dealul Lupacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilajele de balotare a deșeurilor pentru groapa temporară care urmează să fie înființată la Reșița au ajuns în oraș și au început să fie montate. În ciuda acestui fapt, până să fie puse în funcțiune mai durează câteva zile. Momentan, în zonă mai trebuie tras curentul electric.

Asta, spre disperarea primarilor care duc deșeurile la costuri duble la zeci de kilometri de casă. Mai mult decât atât, până când utilajele sunt puse în funcțiune, unele firme de salubrizare au scurtat drumul și au început să depoziteze deșeurile în dealul Lupacului. Oficialii responsabili promit normalitatea de aproape două luni. Oficialii ADI fac eforturi să puncă în funcţiune cât mai repede utilajele din Dealul Lupacului.

Acestea se montează în prezent, iar muncitorii spun că problemele legate de gunoi se vor epuiza odată cu deschiderea oficială a gropii. Asta pentru că utilajele au o capacitate de balotare de 18 tone pe oră.

“Am început încă de săptămâna trecută să semnă contractele cu primăriile, astfel încât să poată aduce gunoiul la groapa temporară. În această săptămână facem şi primele probe”, spune Tiberiu Pădureanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară.

Primari revoltaţi
Primarii însă, au ajuns la capătul răbdărilor. Asta pentru că, groapa de la Bocşa, cea mai apropiată de Reşiţa s-a închis încă din luna iunie.  Primarii sunt ofensaţi şi spun că totul pleacă de la angajamentele pe care le-a luat România faţă de Uniunea Europeană.

„Nu a fost firesc ca în momentul în care Uniunea Europeană a venit cu propunerile de închidere a gropilor la astfel de termene, noi imediat să ne asumăm răspunderea că se va şi întâmpla acest lucru. Acum, până se rezolvă problema staţiei de la Reşiţa, Primăria are costuri duble, iar apoi mai trebuie să majorăm şi costurile către populaţie”, spune Mirel Pascu, primarul oraşului Bocşa.

Şi municipiului Caransebeş trebuie să ridice preţurile la gunoiul pe care îl adună de la populaţie, odată cu deschiderea staţiei de balotare a deşeurilor de la Reşiţa, dar încearcă să găsească soluţii să nu se ajungă, totuşi, aici.

„Colectăm selectiv, pe cât posibil, astfel încât cantitatea de gunoi pe care o vom duce la Reşiţa să fie cât mai mică. Dacă nu reuşim să facem acest lucru, creştem costurile oamenilor”, a spus viceprimarul Caransebeşului, Ilie Iova. La polul opus, utilajele pentru balotare au ajuns la Reşiţa, dar cu toate acestea, staţia nu este încă funcţională.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite