Cum „lovește” mafia locală a fierului vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furturile de fier vechi le dau bătăi de cap autorităților
Furturile de fier vechi le dau bătăi de cap autorităților

Furturile de fier vechi le dau bătăi de cap autorităților, care săptămânal prind, cel puțin, un hoț la „prădat”. Desele spargeri care au loc în cartirul Mociur, dar și pe Calea Caransebeșului obligă autoritățile să elaboreze un plan, care să diminueze fenomenul.

Zona Mociur, dar și blocurile de cămine din zona Căii Caransebeșului sunt un adevărat „lagăr” de infracționalitate. Cel mai adesea, forțele de ordine se confruntă cu furturile de fier vechi, pe care indiferent cât și-ar dori să le combată, fenomenul pare de nestăvilit. Societățile comerciale care au hale pe platforma de peste Bârzava sunt „atacate” periodic cu câte o lovitură. De la bobine și până la cabluri electrice sau chiar grilaje de metal, toate dispar peste noapte.

Municipalitatea este de părere că fenomenul este mult mai complet decât pare și că trebuie luate măsuri ca să fie eradicat, pentru siguranța oamenilor cinstiți care locuiesc acolo. „Deja, cred că avem de a face cu o adevărată mafie locală a fierului vechi”, spune primarul Reșiței, Mihai Stepanescu. Cei responsabili de zona Mociur sunt jandarmii, însă nici prezența frecventă sau patrulările periodice nu îi sperie pe săracii Reșiței, care își câștigă existența din furturi.

„Cartierul Mociur din municipiul Reşiţa este o zonă cu un ridicat potenţial infracţional şi contravenţional, din cauza faptului că în această zonă peste 80% din persoane, locuiesc fără forme legale şi nu au niciun venit, căştigându-şi existenţa din sustragerea de materiale feroase şi neferoase din incinta unor societăţi comerciale situate în apropiere”, spune Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin. Tocmai din acest motiv, zona este monitorizată în permanenţă de jandarmii cărăşeni, care încearcă să asigure un climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.

Psihologii explică fenomenul

Psihologul criminalist Tudorel Butoi vine cu explicația acestui fenomen, iar șansele pe care le dă eradicării fenomenului sunt nule. Specialistul explică însă, faptul că Primăria Reșița ar trebui să găsească soluții. „Legea nu poate interveni în situațiile în care lucrurile nu sunt clarificate pe plan local. Jandarmii, de exemplu, nu pot interveni doar pe moment, iar efectele sunt pe o scurtă perioadă de timp”, spune psihologul. Acesta a adăugat că lucrurile trebuie clarificate din punct de vedere a condiției socio-economice.

„Toată lumea îi vede cum se afudă în marasm pe cei care fură. Banii îi consumă pe băutură și sunt nefericiți. Este jenant să folosești jandarmii pentru acest scop, când ei se antrenează pentru misiuni mult mai nobile, decât să alerge după niște tuberculoși”, spune psihologul.  Acesta sugerează că aleșii locali ar trebui să identifice toate sursele de fier vechi din oraș și să îi pună pe localnicii din Mociur să îl exploateze în mod organizat, pentru că furtul de fier vechi nu poate fi stopat, în niciun caz.






Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite