Comuna Dognecea, paradisul cu intrarea „păzită” de lacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacurile sunt amplasate la intrarea în comuna
Lacurile sunt amplasate la intrarea în comuna

La doar 20 de kilometri de Reşiţa, Dognecea atrage prin aşezarea sa geografică. Localitatea are două lacuri de acumulare şi o concentraţie a aerului, similară cu cea a unei staţiuni balneoclimaterice. 

Denumirea comunei Dognecea vine de la cuvântul de origine slavă ,,dugaeske” care înseamnă lungă şi reprezintă întinderea comunei, pe o lungime de 7 kilometri. Localitatea este renumită în Caraş-Severin, dar şi în judeţele învecinate, mai ales în rândul timişorenilor, pentru frumuseţea zonei. Potenţialul său turistic a fost renumit încă de pe vremea împărătesei Maria Tereza, despre care se spune că ar fi vizitat zona, chiar şi pentru efectul terapeutic al aerului.

Puțină lume știe că aerul concentrat din zonă este similar cu cel al unei stațiuni balneoclimaterice, din cauza numărului mare de ioni negativi din atmosferă. Tot de comuna Dognecea aparţine şi satul Calina, locul favorit al împărăteselor pentru apa plată de o calitate superioară celor din România. Potrivit unui clasament realizat de Organizaţia Mondială a Apelor, apa plată exploatată la Calina se află acum pe locul doi în urma apei minerale naturala Evian, recunoscută pe plan mondial. Autorităţile locale admit că după 1990 s-a resimţit o decădere economică a fostei aşezări miniere, din cauză că vechile mine s-au închis, iar şomajul a început să crească.

„Comuna Dognecea a avut importanţă economică în judeţ până în anul 1990, în perioada de tranziţie unităţile economice importante au dispărut şi din cauza lipsei unei abordări strategice care să implice toţi factorii interesaţi. S-a ajuns ca în acest moment să ne aflăm într-o situaţie de subdezvoltare economică, ce necesită o abordare inovatoare, durabilă”, spune primarul comunei Dognecea, Elena Moisă.

Ce găseşti în comuna Dognecea
Comuna este constituită din două părţi. La intrarea în sat se află cartierul românesc al asezării, numit de către locuitorii celeilalte părti “la zid“, zona unde înainte au locuit etnicii germani şi zona unde locuiesc etnicii romi din sat numită de către săteni “la vale” sau “pe izvor”. Localitatea este înconjurată de Munţii Dognecei, care ating înălţimea maxim în Vârful Culmea Mare.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite