Criza economică se prelungește la Reșița

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertismentul a fost lansat de executivul reșițean, care este în criză de bani din cauza lipsei de investitori. În orașul de pe Bârzava investițiile sunt limitate, în timp ce patru milioane de euro sunt blocați în terenul nivelat de la Kilometrul 7.

Milioane de euro blocați într-un teren nivelat, şi fără utilităţi, pentru investitorii care nu mai vin, buget local îngreunat de repsonsabilitățile transmise de la centru și bani puțini pe plan local. Acestea ar putea fi doar câteva dintre cauzele care prelungesc la Reșița criza financiară. Edilul șef al orașului le face cunoscute reșițenilor aceste lucruri.

„Trebuie să avem în vedere faptul că lucrurile se vor înrăutăți, iar criza financiară se prelungește. Nu putem spune că am depăşit-o”, spune edilul șef, care se declară nemulțumit de faptul că patru milioane de euro sunt blocați în terenul de la Kilometru 7, care nu își găsește utilitatea. „Milioane de euro zac acolo, iar în plus, până la finalul anului trebuie să suportăm încă aproape 2 milioane de euro din bugetul local numai pentru serviciul de asistenţă socială”, a adăugat mai marele oraşului.

Cum se adună banii la buget
Pe de altă parte, aleşii locali vin cu avertismente pentru executiv că oraşul nu produce mai nimic de pe urma privatizărilor de servicii locale, lucru care trebuie analizat cu atenţie. „Concesionăm şi privatizăm servicii, dar oraşul are prea puţin de câştigat de pe urma acestor demersuri. Trebuie să ne concentrăm mai mult şi să analizăm modul în care să aducem venituri suplimentare la buget”, este de părere consilierul local Jaro Marşalik.

Acesta a adăugat că este foarte bine că lucrurile se mişcă, însă bani pot fi aduşi în visteria oraşului cu mai multă lejeritate. Aleşii locali au luat decizia ca la şedinţele viitoare de consiliu să fie mai atenţi la cheltuireaa banului public. Reşiţenilor însă, nu li se pare firesc să aibă de suferit de pe urma greşelilor administraţiei trecute.

„La Kilometru 7, s-au băgat bani în nivelarea unui teren care nu poate fi folosit şi nimeni nu este tras la răspundere. Ar fi bine ca parchetul şi organele de cercetare penală să îşi facă datoria”, spune Marius Achim, un reşiţean de 29 de ani.

Investiţii tăiate
Pentru că situaţia este de aşa natură, Primăria Reşiţa se vede nevoită să mai şteargă din obiectivele prevăzute pe lista de investiţii. Pe lângă modernizarea de drumuri, şi celelalte investiţii planificate pentru finalul de an sunt blocate acum, din acelaşi motiv. „Nu mai putem să terminăm programul de asfaltare a drumurilor, de modernizare a parcurilor.

Sperăm să nu fim puşi în situaţia de a renunţa chiar şi la cumpărarea celor două blocuri din cartierul Mociur, pentru care Primăria Reşiţa s-a zbătut de la preluarea mandatului”, a spus Mihai Stepanescu, primarul oraşului. În plus faţă de aceste investiţii, oficialii de la Primărie se tem că şi finalizarea construcţiei de la Piaţa Reşiţa Sud este în pericol, deşi clădirea e gata în proporţie de 90 la sută, iar panglica inaugurală ar fi trebuit tăiată până la finele acestui an.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite