EXCLUSIV Care sunt liceele vizate de anchetatori pentru falsuri la bacalaureat în Caraș-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au descins la Grupul Școlar Construcții Montaj Reșița
Anchetatorii au descins la Grupul Școlar Construcții Montaj Reșița

Descinderile de ieri s-au finalizat doar cu strângere de probe pentru soluționarea dosarului de la bacalaureat. Deși în sesiunea din vară au fost sesizate probleme numai la Caransebeș, nici centrele de evaluare din Reșița nu au fost ocolite de anchetatori. Potrivit oficialilor de la Inspectoratul Școlar Județean, atât sesiunea din vară, cât și cea din toamnă ar fi “cu probleme” în Caraș-Severin.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin anchetează în continuare fauda de la Bacalaureat, iar în cursul zilei de ieri au avut loc mai multe percheziții domiciliare la profesorii supraveghetori și examinatori. În plus, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, perchezițiile au vizat chiar și birourile unor școli. Vizate au fost Grupul Școlar Construcții Montaj din Reșița, care a fost centru de examinare la sesiunea din vară, dar și Grupul școlar Transporturi Auto din Caransebeș, oraș în care, tot la sesiunea din vară, s-au descoperit 167 de lucrări identice la limba și literatura română.

“Au fost două persoane îmbrăcate în civil să ridice documente. Nu ni s-a spus despre ce este vorba, dar din punctul nostru de vedere nu sunt probleme la noi”, spune Florin Fărcășescu, directorul de la Grupul Școlar Construcții Montaj, care a avut și funcția de președinte al centrului de examinare. Și de la Inspectoratul Școlar al Județului Caraș-Severin s-au ridicat documente. “Au ridicat mai multe acte de la centrele de examinare din vară și din toamnă”, a spus inspectorul general al ISJ Caraș-Severin, Adrian Doxan. Potrivit anchetatorilor, în afară de cele trei instituții, alte probe s-au ridicat de la dascăli de acasă. “Nu a fost reținută nicio persoană, perchezițiile au vizat doar strângerea de probe pentru soluționarea dosarului care vizează examenul de bacalaureat din Caraș-Severin”, a spus Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Sunt șapte cauze pe rol
„Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost constituite un număr de 7 cauze în vederea lămuririi unor aspecte privind posibile fraudări ale examenului de bacalaureat în sesiunile desfăşurate în cursul anului 2011, în diferite licee din Reşiţa, Moldova-Nouă, Caransebeş, Oraviţa şi Bozovici”, potrivit Biroului de Presă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, procurorii s-au sesizat sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Procurorii nu au reținut nicio persoană, însă cercetările continuă.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că au fost pretinse, oferite ori primite sume de bani de către membri ai unor comisii de examinare ori supraveghere pentru facilitarea fraudării examenelor amintite. Cercetările continuă în cauză în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite