Misterul închisorii unde securiștii îi băteau pe reșițeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul sediu al celui mai iubit club din Muncitoresc, nu a fost întotdeanua loc de distracție. Subsolul clădrii din cartierul reșițean este fostul sediu al „miliției” comuniste, unde securiștii aplicau măsuri dure de corecție.

Reșițenii își amintesc că în beciul fostei „miliții”, actual club de noapte, comuniștii îi luau pe cei care nu se supuneau sistemului și îi băteau până la sânge.Cei mai temuți securiști din oraș, celebrii la începutul anilor 1950 erau doi frați. „Mari securiști în acea vreme erau frații Draker și Zoran Vuletici, lideri sârbi titoiști.

Imediat după 23 august 1944, „după eliberarea României de către armatele sovietice”, agenţii lui Tito şi-au început activitatea în România în vederea dezmembrării sale”, a spus istoricul Mircea Rusnac.

Acesta povestește că cei din gruparea care acționa în subsolul clădirii erau, de fapt, tentaculele unei rețele sârbe de spionaj, ale cărei baze s-au pus inițial la Biserica Albă, iar ulterior s-au extins până la Reșița. Bătrânii din oraș încă își amintesc de teroarea comunistă din subsol. „Părinții mei îmi povesteau că în acea clădire se întâmplau lucruri sumbre și bătăi cumplite”, spune Sonia Vlădescu, o bătână din cartier.  

Tinerii adoră clădirea
Clădirea este momenument istoric în prezent și se află în patrimoniul Primăriei Reșița. Spațiul a fost închiriat pentru deschiderea unui club, care a devenit în timp agreat de tinerii reșițeni, datorită aspectului său de pivniță. „Am auzit că ar fi fost temniță înainte, dar acum arată superb. Atmosfera este intimă, muzica excelentă, iar oamenii care îl frecventează sunt aceiași și deja ne cunoaștem”, spune Andrei Mirea, un reșițean de 27 de ani.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite