SFIDARE Cine sunt baronii crizei locale care câștigă din salariu câte o rectificare bugetară semestrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda tăierilor salariale și a crizei economice, la Reșița sunt funcționari publici cu salarii de invidiat. Deși mulți dintre funcționarii publici s-au ales cu salariile micșorate, nu același lucru se poate spune și despre personajele cu vechime în forul județean.

Caraș-Severin este pe ultimele locuri în țară în ce privește salariul mediu pe care îl câștigă populația, însă cu toate acestea, sfidarea vine chiar din instituțiile de stat, unde veniturile anuale ale unor angajați ajung să depășeșască o rectificare bugetară semestrială. Este și cazul lui Ion Imbrescu, secretarul județului Caraș-Severin, care anul trecut a primit de la stat, sub formă de salariu nici mai mult, nici mai puțin de 101.000 de lei.

Asta înseamnă un venit lunar de aproape 8.500 de lei. Dacă la această sumă mai adăugăm și serviciile prestate de funcționar și alte activități în afara sferei de la județ, din calcule mai ies aproape 26.000 de mii de lei, adică alți 2.100 de lei pe lună. În ciuda veniturilor mari, potrivit declarației sale de avere, secretarul Ion Imbrescu are în proprietate un apartament la Reșița și o casă în comuna “Eftimie Murgu”.

Nici la capitolul terenuri nu stă rău: deține unul intravilan în oraș, în suprafață de 28 de mp și alte două în comuna în care a moștenit casa. Alți funcționari bine plătiți în Consiliul Județean sunt Cristian Bîtea, care la numai 30 de ani, deține un postul de director executiv al Consiliului Județean din care câștigă circa 4.300 de lei lunar, dar și tatăl acestuia care pe lângă mai multe terenuri și clădiri a avut în 2010 un venit de 5.300 de lei, numai din salariu.    

Ion Imbrescu, baronul crizei locale  

Secretarul județului nu a simțit criza pentru că în 2010 a câștigat peste 100.000 de lei. Ion Imbrescu este funcționar cu state vechi la Consiliul Județean Caraș-Severin, iar salariul său a fost mereu subiect de discuție.

Veniturile unor funcţionari publici ajung să fie fabuloase la final de an, mai ales în contextul în care tăierile salariale i-au afectat pe cei mai mulți dintre români. În Caraş-Severin, secretarul Consiliului Judeţean, Ion Imbrescu, a câştigat anul trecut 101.828 de lei, numai din activitatea prestată la această instituţie.

Omologul său din judeţul Timiş, Petrişor Nădăştean a avut un venit mai mic, de 52.600 lei. Foștii angajați ai Consiliului Județean, care și-au dat demisia că au ajuns la limita răbdărilor cu ilegalitățile cărora trebuia să le facă față sau, mai rău, au încercat să tragă un semnal de alarmă cu ani în urmă, pentru că stiuația este din ce în ce mai sfidătoare.

„Domul Imbrescu este peste tot, dar mai ales acolo unde se poate câștiga un ban. Dacă la toate aceste venituri se adaugă și reținerile din salariu datorate bugetelor de sănătate și de asigurări sociale, vom constata că ele se apropie de bugetul unei comune cărășene“, declara în 2009 Dorin Buda pentru ziarul Gardianul.

Trebuie menționat faptul că în luna august 2008, Dorin Buda și-a dat demisia din funcția ce o deținea la Consiliul Județean Caraș-Severin, motivând că nu își poate pune semnătura pe multe dintre actele care se aprobă în instituție.

Familie pusă în funcții mari

Întâmplător sau nu, familia secretarului județului stă și ea destul de bine, fiind înfiptă în funcții publice importante. În calitate de președinte al comisiei pentru Protecția Copilului nu a scăpat-o din vedere pe nora lui, care este directorul Centrului de zi Maria. În ce îl privește pe fiul său, și acesta este director adjunct la Direcția de Evidență a Populației.

Contactat telefonic în repetate rânduri, Ion Imbrescu a refuzat să comenteze aceste aspecte, însă pe site-ul Consiliului Județean își exprimă părerea vis-à-vis de veniturile sale importante. „Am parcurs întrega ierarhie din administraţia publică locală şi judeţeană, de la secretar de comună, până la Înalt funcţionar public – secretar general al judeţului Caraş-Severin“, spune Ion Imbrescu în CV-ul său, publicat pe site-ul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite