CET Reșița este scos de pe lista Guvernului. Societatea de termoficare nu primește combustibil de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de termoficare din Reșița riscă să rămână pe vechiul sistem  de încălzire, plin de pierderi pe rețea și costuri mari la întreținere și în această iarnă, în ciuda banilor alocați pentru modernizare. Guvernul pare și el să nu dea semne că ajută orașul. CET Reșița nu se regăsește pe lista societăților care primesc combustibil de la stat. 

În plus, furnzorul de gaz amenință încă de pe acum cu debranșarea pentru că datoriile către acesta sunt de câteva milioane de lei, iar autoritățile nu au respectat planul de eșalonare a lor. În tot acest timp, numărul abonaților este tot mai mic, din cauza serviciilor proaste. Doar 10% dintre reșițeni mai sunt abonați la sistemul centralizat de încălzire.

Mulți dintre reșițeni se întreabă care mai este utilitatea sistemului centralizat de încălzire în contextul în care numărul abonaților devine tot mai mic de la un an la altul. Asta, mai ales că, serviciile CET lasă de dorit. Un exemplu în acest sens este conflictul societății cu Aquacaraș, din care abonații au avut de suferit și au stat fără apă mai bine de două săptămâni, în plină caniculă. În ciuda faptului că serviciile sunt precare, că abonații renunță pe capete la sistemul centralizat și că societatea înghite bani din bugetul local, administrația locală încă păstrează funcțional CET SA.

Mai mult decât atât, are în plan proiecte de milioane de euro pentru modernizarea lui, după care scoaterea la licitație a serviciilor pe care societatea le prestează. „În calitate de reșițean, cred că acest serviciu este o gaură neagră la bugetul municipalității. Mănâncă bani și nu dă randament. În plus, cred că situația ar trebui analizată foarte bine, pentru că numărul abonaților este foarte mic.

Nu știu dacă mai trebuie păstrată”, spune Lucian Miclău, un reșițean de 33 de ani. Tocmai în această idee, Primăria a gândit un proiect care va mulțumi pe toată lumea: cel al microcentralelor de cartier. Acestea vor fi montate în zonele în care sunt abonați, iar pierderile de pe rețea vor fi eliminate. Singura problemă este că deși suntem în prag de toamnă, lucrările nu au început încă.

Și reprezentanții executivului văd o problemă în acest aspect. „Ar fi trebuit montate centrale măcar în școli și grădinițe, așa sunt îngrijorat că elevii și preșcolarii vor învăța în frig la iarnă”, spune viceprimarul Cristian Panfil, care a inițiat și un proiect, dar acesta a fost ignorat.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite