Rata şomajului s-a dublat faţă de anul trecut şi a întrecut-o pe cea pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata şomajului a crescut cu un procent în luna ianuarie.
Rata şomajului a crescut cu un procent în luna ianuarie.

Judeţul Caraş-Severin se plasează pe unul dintre locurile fruntaşe în ceea ce priveşte rata şomajului. Închiderea unor societăţi comerciale, dar şi restructurarea unor posturi a dus la creşterea numărului şomerilor cu peste 1.000 de persoane în ultima lună şi, implicit, la creşterea ratei şomajului cu aproape un procent.

 „Rata şomajului este de 11,2% la finalul lunii ianuarie. În decembrie 2008 acest indice a fost de 10,4%. Din cei 14.423 de şomeri, doar 8.552 primesc indemnizaţie de şomaj”, a declarat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Citiţi şi: Un expert stinge lumina la Domeniile Statului

Rată dublă faţă de 2008

Faţă de luna ianuarie a anului precedent rata şomajului din judeţ este aproape dublă. În ianuarie 2009 indicele a fost de 6,6%. Anul trecut poate fi considerat anul disponibilizărilor în Caraş-Severin. Criza economică a adus probleme destul de mari şi a afectat câteva sute de firme.  Şi salariaţii acestora au rămas fără un loc de muncă. Dacă în anul 2008 au rămas fără loc de muncă circa 350 de persoane, în 2009 numărul acestora a depăşit  2.000.

Arme anti criză amorţite

Armele anti-criză ale AJOFM sunt cursurile de calificare şi stimulentele pentru angajatori. „Cei care vor intra în şomaj se pot recalifica, iar angajatorii care au posibilitatea de a face angajări pot primi stimulente din bugetul de şomaj”, spune Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Firmele care angajează absolvenţi, persoane care au peste 45 de ani sau persoane care mai au trei ani până la vârsta pensionării, sunt scutite pentru un an de zile de la plata contribuţiilor acestor persoane către bugetul de şomaj. Aceşti angajatori primesc lunar, pe toată perioada unui an, între 500 şi 750 de lei pentru fiecare persoană angajată.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite