“Rambo” a fost arestat din cauza hoţilor care l-au dezarmat pentru un scuter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Rambo" a ajuns după gratii alături de hoţii care l-au prădat
"Rambo" a ajuns după gratii alături de hoţii care l-au prădat

Americanul arestat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor a vrut să-şi îngroape arsenalul când a aflat cât de complicat este să obţină autorizaţii pentru armele cumpărate din SUA, pe care le-a introdus în ţară fără a fi descoperite la controlul vamal.

 
În vârstă de 49 de ani, Mircea Tolnai a fost încătuşat după ce trei minori i-au spart casa din Brădişorul de Jos şi i-au furat mai multe arme şi muniţie pe care le-a introdus în ţară fără să le declare.
Cetăţeanul româno-american s-a stabilit în SUA în anii ’80, după ce a trecut fraudulos graniţa. În urmă cu câţiva ani, s-a despărţit de prima nevastă şi, după partaj, şi-a trimis cu vaporul în România, într-un container, mai multe bunuri. Printre ele s-au aflat şi o armă de vânătoare marca Stiwens, calibru 5,6, o armă de vânătoare marca Winchester, de calibru 30-30, un pistol marca Taurus, calibru 22, 38 cartuşe cu glonţ de calibru 30-30, 193 cartuşe cu glonţ de calibru 5,6 şi un arc de vânătoare profesional model „Rambo”.


Acestea a ajuns în mâine a trei puştani care le-au oferit la schimb pentru un motoscuter. Distracţia s-a terminat când Tolani a revenit în ţară şi a constatat că i-au fost furate puştile, pistolul, muniţia şi arcul „Rambo”. A alertat Poliţia şi a ajuns în arest alături de cei care i-au spart casa şi de „colecţionarii” de arme care le-au luat la schimb pe scuter.   


„Sunt arme de vânătoare, deţine acte pentru fiecare dintre ele în SUA. Problema este că nu le-a declarat când le-a trimis în România. Lucrurile lui au stat multă vreme pe la diverşti prieteni, care au avut spaţiu suficient pentru a le depozita. Din ce ştiu eu, avea armele în bagaje. Când a cumpărata casa aia, le-a dus acolo”, susţine Ioan Sânza, fratele lui Mircea Tolnai.


Legislaţia e de vină

    Vânătorul a încercat să intre în legalitate ca posesor de arme în România, dar birocraţia l-a determinat să renunţe la idee. „Recunosc greşeala că am introdus clandestin armele în ţară. Am încercat să scap de ele, dar nu le puteam arunca, nu aveam ce să fac cu ele. În America nu le mai puteam duce, nu le puteam scoate din ţară. Mă gândeam că aş putea să le îngrop sub casă, dar mi le-au furat copiii ăştia”, a declarat Tolnai în faţa instanţei de judecată.


Nu suportă detenţia
Ioan Sânza susţine că fratele său nu a avut niciodată intenţia de a face rău cuiva sau de a comite vreo infracţiune folosindu-se de acele arme. “El este pasionat de vânătoare. A folosit armele doar în America. Avea multe cartuşe deoarece le-a cumpărat în sezonul de reduceri. Nu înţeleg de ce a fost arestat, doar el este cel care a anunţat Poliţia despre dispariţia armelor. El nu este un pericol social, chiar dacă a greşit atunci când nu a declarat armele. În plus, stresul nu e bun pentru el. Copil fiind, pe la un an şi ceva, un câine lup l-a prins de cap să-l tragă din braţele mamei care s-a aplecat să bea apă de la o pompă. I-a rupt pielea de pe faţă, el n-a vorbit până la aproape cinci ani. A fost operat la Spitalul Militar şi problemele astea rămân toată viaţa. Are o venă de aur, de la creierul mic până în faţă”, a spus fratele americanului.


Mircea Tolnai a fost arestat preventiv de Judecătoria Oraviţa pentru 20 de zile, el riscând până la şapte ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat.
„Federaţia Română de Tir a introdus în ţară ilegal 40.000 de cartuşe, tocmai din cauza legislaţiei imposibile”,
Mihai Ţibrea, avocat




Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite