Infractorii voiajori, propulsați de sărăcie, șochează comunitatea locală prin jafuri armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii sunt bulversaţi de numărul jafurilor armate
Poliţiştii sunt bulversaţi de numărul jafurilor armate

Criza economică prin care trece România în ultimii ani a dat naștere unei noi specii de infractori, care sunt imposibil de prins. Cartierul Govândari al Reșiței a început să se transforme din 2009, într-unul al jafurilor armate, al tâlhăriilor și al faptelor cu autori necunoscuți.

În timp ce în aceste zile județul Caraș-Severin este zguduit la vârf de mișcări pe scena politică, comisarii de la Inspectoratul Județean de Poliție aleargă după funcții în loc să îi preocupe siguranța cetățenilor. Potrivit unor surse din cadrul IPJ, astăzi ar urma să fie înlocuit din funcție comisarul șef Grigore Stolojescu. Infractorii au speculat bine momentul schimbărilor, astfel că săptămâna trecută au lovit din nou, cazul fiind clasificat deocamdată cu autori necunoscuți.

Firma „C+C” s-a ales cu o gaură de 70.000 de lei, iar șansele de recuperare a banilor sunt aproape inexistente. „Persoana care se afla în mașină la momentul jafului, nu poate da detalii despre aspectul fizic al infractorului, pentru că purta o mască pe față”, a spus Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin. Cazul din Joia Mare nu este o premieră pentru Reșița și cartierul Govândari.

Cum au evoluat infractorii
Banca Raiffeisen a fost jefuită în luna noiembrie a anului 2009 de doi bikeri cu căști de motociclist pe cap, care, după după ce au dat spargerea, au fugit cu circa 50.000 de euro, cu motocicleta, pe care ulterior au abandonat-o. Polițiștii au pus recompensă pe capul lor, însă fără rezultat. Cazul este încă unul cu autori necunoscuți și o invitație la „vals” a altor persoane predispuse să comită astfel de fapte. În aceeași situație mai sunt jaful armat de la sediul Bingo și cel al poștăriței jefuite de pensiile reșițenilor. „Orice jaf cu autori necunoscuți este, de fapt, o încurajare pozitivă a persoanelor pretabile la astfel de fapte”, spune psihologul criminalist, Tudorel Butoi.

Acesta subliniază faptul că lucrurile se complică în această perioadă și în astfel de situații. Asta pentru că, libera circulație a persoanelor, dar și luxul ademenitor de pe micul ecran a dat naștere unei noi specii de infractori: cei voiajori. „Infractorii voiajori sunt cel mai dificil de prins. Ei vin, operează, iar apoi dispar în mediul social. Acum, cel care a jefuit-o pe poștăriță, de exemplu, poate fi la Suceva sau chiar stabilit în altă țară. Acesta rebuie căutat printre cei 21 de milioane de oameni, polițiștii nu se mai pot rezuma doar la Reșița”, a adăugat psihologul criminalist, Tudorel Butoi. De altfel, modul de operare în toate cazurile amintite este identic: simplu și cu infractori care după ce le-au comis și-au pierdut urma în societate. Polițiștii însă nu renunță la faptele cu autori necunoscuți, pentru că sunt încrezători că îi vor prinde pe infractori, în ciuda prognzelor date de speciliștii care le analizează comportamentul.

În Joia Mare, o persoană a jefuit mașina „C+C”
În seara zilei de joi, o persoană mascată a furat plasa cu banii încasați de la toate magazinele „C+C” din Reșița, după care a tras un foc de armă. „Procurorii au dat startul unei anchete în acest caz. Suma furată se ridică la 70.000 de lei”, potrivit lui Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite