Puşi la muncă să-şi justifice salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Dumitru Ţeicu împreună cu alţi muzeografi au reconstruit un cuptor de ars ceramică
Directorul Dumitru Ţeicu împreună cu alţi muzeografi au reconstruit un cuptor de ars ceramică

Obiceiurile comuniste prin care angajaţii de la stat şi elevii erau obligaţi să meargă la muzeu nu s-au menţinut la Reşiţa.

Interesul pentru istorie este extrem de redus, iar proiecte care să stârnească interesul vizitatorilor au fost foarte puţine. Doar puţin peste 3.000 de tineri trec, într-un an, pragul celui mai mare muzeu din Reşiţa. „Acest număr este constant. Din anul 1992, de când s-a deschis muzeul în noua locaţie, avem acelaşi număr de vizitatori”, a spus doctorul Dumitru Ţeicu, director al muzeului.

Obiectele de interes sunt expuse în spaţii adecvate şi parţial modernizate. Totuşi, circuitele din muzeu sunt cu mult în urma celor pe care reuşesc să le facă muzeografii din străinătate, unde pe parcursul unei vizite poţi citi sau asculta despre povestea vechilor popoare. Expoziţia de la Reşiţa cuprinde  unelte din paleolitic sau neolitic, ceramică pictată, statuete din bronz, ceramică romană, numismatică, monede greceşti, romane, bizantine, documente, fotografii, dar şi port popular sau diverse ţesături.

Pentru ca situaţia să se schimbe, muzeografii reşiţeni au în plan să muncească mai mult şi să interacţioneze cu vizitatorii. Astfel, în acest an se vor organiza nouă expoziţii diverse care vor cuprinde perioade diferite ale strămoşilor. „Vom organiza cât mai multe evenimente care ar trebui să atragă publicul. O primă expoziţe se va organiza în luna martie. Va fi deschisă în data de 22 şi va fi cu specific religios. Este vorba de o expoziţie de icoane”, a declarat, pentru Adevărul de Seară, Dumitru Ţeicu, directorul muzeului. „Cu aceste expoziţii vom acoperi o arie mai largă de vizitatori. Vom stârni interesul oamenilor care vor să cunoască amănuntele unei anumite epoci. Preţul unui bilet care asigură o plimbare în lumea istoriei este de 1,5 lei, iar pentru copii de 70 de bani.

Reabilitat din donaţii


Muzeul a fost construit în anul 1992. Ultimele investiţii, realizate anul trecut, au vizat reabilitarea sistemului de încălzire şi au costat peste 62.000 de lei. Tot anul trecut, a fost dotat cu camere video. Muzeul a primit şi o donaţie de obiecte de artă din partea unei familii de reşiţeni stabilite în Israel, iar în urmă cu doi ani o donaţie de 20 de tablouri, în valoare de peste 22.000 de euro.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite