Procurorii reşiţeni sunt mai puţin dotaţi decât infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organele abilitate sunt cu cel puţin un pas în urma suspecţilor pe care încearcă să-i prindă. Regulile procedurale impuse de lege şi logistica deficientă reprezintă un mare handicap pentru procurori în lupta cu corupţia şi crima organizată.

Infracţiunile sesizate anul trecut în Caraş-Severin au crescut cu aproape 20 la sută faţă de 2008 şi, pe fondul accentuării crizei, este de aşteptat ca procentul să crească în 2010, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru procurori.


Puşi de multe ori în dificultate în realizarea unui flagrant care să conducă la anihilarea unei reţele de traficanţi de droguri sau la arestarea unui funcţionar care cere mită, procurorii, reprezentanţii Poliţiei Judiciare, ai SRI-ului şi Direcţiei Generale de Combatere a Corupţiei s-au întâlnit pentru a găsi o soluţie de eficientizare a cercetării penale. „Discuţiile au avut un caracter practic şi au urmărit să identifice problemele cu care s-au confruntat reprezentanţii acestor autorităţi în cercetarea penală”, a precizat procurorul Valentin Cârstea.


Aparatură depăşită


Din părerile exprimate de oamenii legii s-au identificat destule neajunsuri ale actului de cercetare penală. Deficienţele sunt legate atât de anumite reguli procedurale ce trebuie aplicate în judecarea unor astfel de infracţiuni, cât şi de logistică, nu de puţine ori, infractorii utilizând tehnologie net superioară anchetatorilor.


„În ceea ce priveşte logistica cercetării, s-a pus în vedere faptul că nu există o aparatură modernă de care să beneficieze procurorul şi poliţiştii judiciari. Dacă procurorii ar avea tehnologie nouă, s-ar simplifica mult mai mult cercetarea penală, atât ca performanţă, cât şi ca timp”, susţine purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Infractorii au ajuns să falsifice aproape de perfecţiune bani, ştampile, documente oficiale, anchetatorii se chinuie să ascundă o cameră video cu casetă sub haină, sau să pozeze o dare de mită cu un aparat pentru amatori. 


Problemele Codului Penal


O altă problemă delicată este Codul Penal, care, de multe ori, le limitează autoritatea şi le oferă o portiţă de scăpare celor certaţi cu lege. „S-a discutat în special despre instituţia martorilor asistenţi, prin care se îngreunează actul de cercetare penală a infracţiunilor de corupţie. Există situaţii în care e greu să găseşti acel martor asistent, sau în care prezenţa lui chiar nu se justifică, la faţa locului fiind oricum prezent şi un procuror”, mai spune Valentin Cârstea.

Anticorupţia pe Messenger


Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin poate fi sesizat pe Internet. „Cei care vor să sesizeze fapte de corupţie o pot face şi pe Facebook sau pe Yahoo Messenger, unde DGA are ID-ul dga_interne@yahoo.com, fiind online zilnic, între orele 11.00 şi 14.00“, a declarat subinspector de poliţie Remus Lucian Luca.

Dacă procurorii ar avea aparatură modernă, s-ar simplifica mult mai mult cercetarea penală.
Valentin Cârstea, purtător de cuvânt Parchet

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite