Procese mai puţine şi cu soluţionare mai rapidă, la Tribunalul Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii cărăşeni nu vor mai fi sufocaţi de dosare, iar cei care îşi caută dreptatea în instanţă nu se vor mai perinda pe holurile instituţiei ani la rând pentru a afla sentinţele. Cele mai ample modificări sunt în materie penală.

Intrată în vigoare la 26 noiembrie, Legea 202/2010 are rolul de a accelera soluţionarea cazurilor. Procedura de citare, care până acum crea atâtea probleme, nu va mai fi la fel de complicată. „Se ştie că foarte multe termene se dădeau pe lipsă de procedură de citare sau pe procedură viciată cu părţile. Ameliorarea care se aduce prin noua lege de modificare a Codului de Procedură Penală ar fi aceea că există posibilitatea acoperirii lipsei de procedură, fie prin prezentarea părţii personal, dacă este o persoană fizică, fie prin prezentarea în instanţă a reprezentantului părţii, dacă este o persoană juridică. Chiar şi în cazul persoanei fizice se poate prezenta apărătorul ales, sau cel din oficiu, cu rezerva declarării în faţa judecătorului că a luat legătura cu inculpatul, paletă de situaţii în care nu se mai procedează la citarea părţii respective. Pur şi simplu se consideră că s-a acoperit lipsa de procedură prin această prezentare a reprezentanţilor părţii lipsă”, susţine Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.


Recursurile, doar la Curtea de Apel
Modificări importante vizează şi modalitatea de soluţionare a căilor de atac. Spre exemplu, tribunalul nu va mai judeca niciodată în complet de penal. „Completul de doi, completul de apel, nu va mai fi constituit la secţia penală a Tribunalului Caraş-Severin, iar completul de trei, de recurs, va fi constituit doar pentru soluţionarea unui anumit gen de cauze, de regulă, împotriva măsurilor procesuale şi a cauzelor cu un grad de complexitate mai scăzut. De asemenea s-ar mai putea ataca cu recurs cererile formulate în materia executării hotărârilor penale, să zicem anumite contestaţii la executare. Cererile de reabilitare se pot ataca prin recurs la tribunal, dar în rest, toate celelalte infracţiuni pot fi atacate cu recurs doar la Curtea de Apel în situaţia în care au fost prununţate horărârile în prima instanţă de către judecătorii. În apel, dar şi în recurs, era necesară administrarea unor probe şi dosarele întârziau din cauza necesităţii remedierii deficienţelor procedurale intervenite în timpul judecăţii în primă instanţă”, mai spune judecătorul Rustin Ciasc.


Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite