Primarul mituit cu 50.000 de euro vine în faţa Tribunalului Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonie Bunei şi ceilalţi şapte învinuiţi în scandalul de corupţie din Primăria Zăvoi se vor prezenta astăzi, la un nou termen de judecată. Tot astăzi, edilul-şef şi fiul său Silviu vor afla dacă rămân în arest sau vor fi cercetaţi în continuare în stare de libertate.

Caracatiţa coruptă din Primăria comunei cărăşene Zăvoi, mituită cu 50.000 de euro şi, mai apoi, dată pe mâna procurorilor DNA de către omul de afaceri Romeo Dunca, a avut timp suficient pentru a-şi angaja avocaţi, iar astăzi va trebui să răspundă în faţa instanţei de judecată de ce a intrat în jocul banilor murdari. Primarul Bunei, acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, va încerca din nou să obţină cercetarea sa în stare de libertate, la fel cum va face şi fiul său Silviu, pe numele căruia a fost reţinută infracţiunea de complicitate la luare de mită. Cei doi au cerut asta şi la precedentul termen din dosar, dar instanţa nu a arătat prea multă clemenţă, chiar dacă primarul s-a plâns că este grav bolnav, iar Silviu că are de întreţinut o familie cu un copil minor. Starea de arest preventiv a celor doi inculpaţi expiră mâine, dar, astăzi, instanţa le poate prelungi sejurul în arest.


Şi-au angajat avocaţi

    În boxa acuzaţilor vor mai apărea alte şase persoane, toate învinuite că ar fi intrat în jocul murdar iniţiat de Bunei şi Dunca. La primul termen din dosarul aflat pe rol la Tribunalul Caraş-Severin, Firuţ Mihuţ, consilier juridic al Consiliului Local Zăvoi, Gheorghe Lungu, secretarul comunei, viceprimarul Ion Scorobete, Niţu Bunei, celălalt fiu al primarului, Maria Grozav şi Ioan Gherga, ambii oameni de afaceri din zona Muntelui Mic, au cerut răgaz să-şi angajeze avocaţi. Lungu este învinuit pentru că ar fi luat şpagă, Mihuţ, Scorobete şi Niţu Bunei pentru complicitate la luare de mită, în timp ce, Gherga şi Grozav sunt acuzaţi de complicitate la dare şi luare de mită. 
Acuţii negate
      Niciunul dintre cei opt inculpaţi nu şi-a recunoscut vina în faţa procurorilor, iar dintre ei doar Ioan Gherga a fost dispus să vorbească despre acuzele aduse de DNA. “Eu ştiam că e vorba de o tranzacţie de pământ. Am fost tras pe sfoară crezând că este vorba de nişte tranzacţii de pământ, altfel nu mă amestecam. Dunca m-a atras într-o cursă, am crezut în el mai mult ca în fratele meu, dar e cel mai mare impostor, e omul care corupe cel mai mult”, a afirmat Gherga. ” El e acuzat, mie îmi pare rău, nu am ce să fac. E o situaţie delicată, el din calitatea de martor a ajuns inculapt. Sunt opt acuzaţi acolo, vă daţi seama că, dacă era simplu şi nu erau ei vinovaţi, nu-i ţinea pe primarul ăla şi pe fiu-su acolo, au deja trei luni”, a recplicat Romeo Dunca.


Afaceri cu bani murdari

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în cursul lunii august 2009, Antonie Bunei a pretins de la Romeo Dunca suma de 50.000 euro pentru a aproba în Consiliul Local Zăvoi încheierea unui contract de asociere în participaţiune între administraţia publică locală şi firma omului de afaceri, pentru a semna contractul şi pentru a se obţine autorizaţiile necesare derulării acestui proiect, mai exact, edificarea unei pârtii de schi şi a instalaţiilor aferente. Ulterior, în cursul lunii decembrie 2009, această şpagă a fost redusă la 47.000 euro. Primarul a susţinut că suma de 26.000 euro din cei 50.000 pretinşi îi este necesară pentru a-i determina pe cei 13 membri ai Consiliului Local al comunei Zăvoi să adopte hotărâri favorabile proiectului derulat de firma denunţătorului. Renunţarea la contract ar fi creat în dauna denunţătorului un prejudiciu în sumă de 1.215.670,10 euro, reprezentând valoarea investiţiilor efectuate în vederea realizării proiectului.
Din banii ceruţi, Bunei a primit de la Dunca, prin intermediari, suma de 25.000 euro, în trei tranşe. În demersul său de pretindere, negociere şi primire a sumelor de bani cu titlu de mită, primarul a fost ajutat atât de către fiii săi, Silviu şi Niţu, de către angajaţi ai primăriei Zăvoi, respectiv viceprimarul Scorobete Ion, consilierul juridic Mihuţ Firuţ şi secretarul Lungu Gheorghe Adrian, cât şi de alte persoane, inculpaţii Gherga Avram-Ioan şi Grozav Maria.
Pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor Antonie şi Silviu Bunei. La data de 6 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi pe o perioadă de 24 de ore, ulterior fiind arestaţi preventiv.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite