Poveste la indigo în Munţii Ţarcului, după trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expediţie în munţii Ţarcu
Expediţie în munţii Ţarcu

O dată la câteva zeci de ani, natura îşi ia tributul din rândul oamenilor care, cu prea mult curaj, îi sfidează supremaţia. Soţii Ioan şi Adriana Gruia nu sunt singurii care au desconsiderat duritatea muntelui şi au plătit pentru asta.

Dispariţia meteorologului Ioan Gruia şi a soţiei acestuia, Adriana, pe Muntele Ţarcu, i-a determinat pe unii să rememoreze un caz similar, petrecut acum trei decenii. „În anii `80, şeful staţiei meteo din Munţii Ţarcului şi-a obligat doi angajaţi meteorologi, pe Boncală şi Caurici, să urce pe viscol, la staţie, să intre în tură. La fel ca soţii Gruia, aceştia au pornit spre seara către staţie.
A început viscolul şi s-au rătăcit la 2.000 de metri altitudine, în apropierea vârfului Sadovanu. Au căzut în Căldarea Ţarcului. Primul a căzut în pârâu şi a murit. Cel de-al doilea a ajuns înapoi la Staţia Cuntu a doua zi, la ora 05.00 dimineaţa”, a povestit Cristian Stepan, fostul şef al staţiei meteo Ţarcu.

Căldarea blestemată
Potrivit lui Cristian Stepan, evenimentul din anii `80 s-a lăsat cu un imens scandal. „Meteorologul scăpat cu viaţă l-a acuzat pe şeful staţiei de incident. A fost mare scandal. Mecanicul staţiei i-a făcut plângere la organele abilitate, care au luat decizia să analizeze cazul. S-a făcut reconstituirea. Ajunşi toţi la Vârful Sadovanu, unde s-a întâmplat accidentul, mecanicul care a făcut plângerea a căzut şi a murit exact în acelaşi loc ca şi meteorologul, în pârâu. În aceeaşi zi, tot la reconstituire, un poliţist şi-a rupt piciorul. Atunci, oamenii legii l-au absolvit de vină pe şeful staţiei meteo”, mai spune fostul şef al staţiei meteo. Întâmplarea s-a transformat într-o legendă cunoscută de toţi meteorologii, inclusiv de conducerea centrului meteorologic.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite