Poliţiştii de frontieră “angajaţi” de contrabandiştii de ţigări sunt propuşi instanţei pentru arestare preventivă UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase oameni ai legii şi doi contrabandişti au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurori în urma descinderilor de ieri dimineaţă din mai multe localităţi din zona Naidăş-Oraviţa. Anchetatorii spun că aceştia erau într-o strânsă legătură cu membrii grupării conduse de Florian Halăs.

UPDATE ORA 17.00 Arestaţi pentru 29 de zile

Trei poliţişti de frontieră, Sorin Brebu, Alin Munteanu şi Constantin Tiucă, au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. Tribunalul Caraş-Severin a emis un mandat de arestare preventivă şi pe numele lui Petrică Radovan, cunoscut ca fiind contrabandist de ţigări. Avocaţii celor patru inculpaţi au declarat recurs.

UPDATE ORA 12.30 Numărul vinovaților este mai mic

Dacă procurorii DIICOT au emis ieri ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele a șase polițiști de frontieră și doi contrabandiști, în fața instanței cu propunere de arestare preventivă au ajuns doar patru inculpați. Este vorba despre agenții: Sorin Brebu, Alin Munteanu și Constantin Tiucă. Alături de ei, Petrică Radovan este suspect de contrabanda cu țigări și este astăzi prezentat magistraților de la Tribunalul Caraș-Severin.

UPDATE ORA 07.00 Polițiștii și contrabandiștii ajung în instanță

Constantin Marcel Tiucă, Aurelian Alin Munteanu, Sorin Savu Brebu, Graţian Ciocănel, Nicolae Ion Ciublea şi Alexandru Creţa vin în această dimineaţă la Tribunalul Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă, ei fiind acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigări şi luare de mită. Alături de ei se vor afla în boxă şi doi dintre contrabandişti.


Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, în Caraş-Severin au avut loc descinderi ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin. Au fost conduse la Parchet pentru audieri nouă persoane, dintre care șase agenți de poliție de frontieră. Din declarațiile anchetatorilor reise că toți cei care au ajuns pe mâna procurorilor au strânse legături cu rețeaua lui Halăs, săltată în luna septembrie a anului trecut, pentru tutunul sârbesc netimbrat, introdus ilegal în țară.


„Facem precizarea că inculpaţii au calitatea lucrători de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş –Severin. În fapt, se reţine că inculpaţii, având atribuţii specifice de pază în zona de frontieră cu Republica Serbia, s-au folosit de calitatea deţinută pentru a facilita membrilor unei grupări infracţionale organizate introducerea ilegală în România de cantităţi însemnate de ţigări, fără plata taxelor vamale“, se arată în comunicatul Biroului de Presă al DIICOT. În schimbul ajutorului acordat, inculpaţii au primit sume de bani cuprinse între 2.000 şi 2.500 de euro.


Acţiunea desfăşurată ieri reprezintă o continuare a operaţiunii procurorilor D.I.I.C.O.T., finalizată cu trimiterea în judecată, la data de 24 ianuarie 2011, a altor şapte inculpaţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări. “Este vorba despre destructurarea unui grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, din sfera contrabandei cu ţigări”, a declarat Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Descinderile de ieri sunt rezultatul declaraţiilor pe care Florian Halăs le-ar fi dat în ultima vreme procurorilor. Cel puţin aşa susţin surse apropiate anchetatorilor. Potrivit acestora, Florian Halăs şi membrii grupului condus de fostul fotbalist a lui AS Oraviţa nu se mai oboseau să treacă ţigările de contrabandă prin Vama Naidăş.
Aceştia preferau să introducă ţigările în ţară cu căruţa, prin zona verde, care era păzită de poliţişti de frontieră ce şi-au dat mâna cu contrabandiştii. Numele agenților corupți ar fi fost dezvăluite anchetatorilor tocmai de către Florian Halăs, pe care instanţa se încăpăţânează să-l ţină după gratii din luna septembrie a a anului trecut. “Biroul Teritorial al DIICOT Caraş-Severin a efectuat trei percheziţii domiciliare şi a luat măsuri pentru punerea în aplicare a nouă mandate de aducere, activităţi ce sunt desfăşurate într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat, implicat în săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, din sfera contrabandei cu ţigări”, a declarat în această dimineață Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Membrii celui mai bine organizat grup din zona Naidăş-Oraviţa, aşa cum vorbesc anchetatorii despre lotul Halăs, au fost reţinuţi în urma descinderilor din data de 9 septembrie. Şapte dintre cele 14 persoane conduse de mascaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au fost prezentate Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă. Cosmin Ionel Bumbu, Florian Halăs, Dalibor Titel Jurcă, Radu Ștefan Muntean, Cristian Szilagyi, Petru Tare și Pavel Țunea au fost arestaţi preventiv şi de atunci tot încearcă să obţină eliberarea condiţionată.


"Probele din acest dosar sunt declarații date de martorii din alte dosare, interceptări telefonice și filajul",

Cosmin Bolosin, avocat

“Prejudiciul estimat prin neplata taxelor şi accizelor la bugetul de stat este de aproximativ 800.000 lei”,

Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt IPJ Caraş-Severin

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite