Plouă cu chemări în judecată şi plângeri penale la Poliţia Locală Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Ciati
Alexandru Ciati

Tot mai mulţi angajaţi care au fost disponibilizaţi se adresează justiţiei. Şeful instituţiei, Alexandru Ciati, este acuzat că selectarea poliţiştilor care şi-au păstrat posturile s-a făcut preferenţial. Până acum, niciunul din foştii poliţişti nu a avut câştig de cauză în instanţă.

Rivelino Ecoboia este doar primul care şi-a căutat dreptatea în instanţă după ce a fost pus pe liber şi i-a făcut plângere penală lui Ciati. Ulterior, Dumitru Pescaru şi Cristinel Minea au chemat şi ei instituţia în judecată pe motiv că ar fi fost disponibilizaţi ilegal, fără a li se da posibilitatea să suţină examenul de rămânere pe posturi alături de colegii lor.  “Am fost agent comunitar superior în treaptă maximă. Am fost dat afară pe baza unei decizii de disponibilizare întocmită ilegal de către Instituţia Poliţiei Comunitare, printr-un proces-verbal semnat împreună cu Sindicatul Reşiţa. Încălcând legea, au stabilit că se dă afară după anumite criterii stabilite de ei. Pe mine m-au exclus pentru o sancţiune de cinci la sută pe o lună, care datează din 2006. Alt coleg de-al meu, Orban, a avut în 2007 o sancţiune de zece la sută şi lui i s-a radiat de drept, iar mie nu. Am pierdut la tribunal deşi scrie clar că, sancţiunile disciplinare se radiază de drept la un an de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate. Să nu mai spun că, Alin Vezoc, care e consilier juridic, nu are voie să profeseze, iar el s-a prezentat şi la Curtea de Apel”, acuză Cristinel Minea, care a pierdut procesul de fond prin care a cerut repunerea în drepturi.


Cristinel Minea îşi cere în instanţă uniforma de poliţist

    Dumitru Pescaru susţine că la Poliţia Locală se angajează după preferinţele şefului instituţiei. “Mie nu mi-a permis să particip la examen, având sancţiuni. Alţi colegi au participat, au luat note sub cinci, au avut şi sancţiune şi continuă să-şi desfăşoare activitatea la Poliţia Locală. Ciati nici nu a vrut să discute cu noi. Actele dovedesc că s-au făcut ilegalităţi. Chiar juristul reprezintă instituţia în instanţă fără a avea drept. Din cunoştineţele mele, el a fost încadrat ca paznic şi, odată cu plecarea fostei juriste, i-a luat locul. În plus, ştiţi cum s-au dat note la examen? Adunând notele de la cele două probe, nu făcând media lor”, a afirmat Dumitru Pescaru.
    Ion Mura a fost declarat admis pe postul de şofer cu nota finală 5,75 după ce a obţinut nota 1 la testul grilă şi nota 4,75 la chestionar.

Minea



     În susţinerea acuzaţiilor la adresa consilierului juridic, reclamanţii au ataşat plângerii penale formulare împotriva acestuia, un document semant de decanul Colegiului Consilierilor Juridici Caraş-Severin, Nicolae Valentin Truţan. “Calitatea de consilier juridic, cu drept de exercitare a profesiei se dovedeşte cu Legitimaţia de consilier juridic şi insigna profesiei, eliberate de fiecare colegiu consilierului juridic înscris în Tabloul Colegiului. În urma verificărilor efectuate în evidenţele noastre, vă aducem la cunoştinţă faptul că domnul Alin Vezoc nu figurează în Tabloul Consilierilor Juridici Caraş-Severin, nefiind înscris în cadrul asociaţiei profesionale de mai sus, fapt pentru care, raportat la cele precizate mai sus, domnul Alin Vezoc exercită fără drept profesia de consilier juridic”, se arată într-un document eliberat la data de 29 aprilie 2011.


La Poliţia Locală au rămas cei mai buni

Alexandru Ciati dă asigurări că totul este în regulă la Poliţia Locală, atât în ceea ce-l priveşte pe jurist, cât şi referitor la examenul de rămânere pe posturi în urma restructurărilor. “În procesul-verbal al probei scrise pentru cei doi şoferi, pentru că la acel concurs se referă Pescaru, se precizează că, proba constă în rezolvarea unui test grilă şi a unui chestionar auto rezolvat pe calculator. Testul grilă cuprinde 14 întrebări, iar chestionarul auto 26, fiecare fiind punctată cu 0,25 puncte. Nota finală a candidaţilor se obţine prin suma notelor obţinute la testul grilă şi chestionarul de circulaţie. Asta a stabilit comisia la vremea respectivă. Ca să nu se mai dea un examen pentru că subiectele au fost foarte grele s-a stabilit să se procedeze astfel”, a explicat şeful instituţiei.


    Ciati a lămurit lucrurile şi cu consilierul juridic: “Până acum legislaţia nu ne-a permis să-l facem jurist, iar obligativitatea de a se înscrie în colegiu nu există. A avut delegaţie pentru a reprezenta instituţia în instanţă. Instituţia nu a pierdut niciunul din procesele cu foştii angajaţi”. Întrebat fiind dacă este mulţumit de agenţii Poliţiei Locale din Reşiţa, în ciuda notelor destul de slabe de la examen, Alexandru Ciati a spus: “În general sunt mulţumit, dar cred că lucrurile se pot îmbunătăţi în momentul în care se vor şcolariza. În septembrie avem primul grup de agenţi care merge la şcoală şi se va perfecţiona. Mereu e loc de mai bine. Din cei care au fost, am pretenţia că au rămas cei mai buni”.




Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite