Ploile abundente au surpat dealul radioactiv din Ciudanoviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surparea dealului cu uraniu dintr-una din zonele cele mai radiate seamănă pericol pentru trecători. Locuitorii ignoră radiaţiile emise de steril, în timp ce, specialiştii îi avertizează că ar fi mai bine să evite zona respectivă.

Mircea Goloşie, preşedintele Hobby Club Jules Verne, un ONG specializat în identificarea surselor de radiaţii, avertizează locuitorii Ciudanoviţei că ar fi mai bine să evite zona în care s-a prăbuşit zidul de susţinere a unui deal în care există cantităţi mari de minereu de uraniu. “Situaţia este destul de gravă, aş putea spune chiar că e jale. E un pericol destul de ridicat şi e bine ca oamenii să evite zona, pentru că acolo radiaţiile sunt foarte puternice, depăşesc de peste zece ori limitele admise. Uraniul este prezent în cantităţi mari în zona respectivă, pentru că acolo erau buncărele din care se încărcau vagoanele care plecau la ruşi”, explică Goloşie.
    Specialistul care cercetează de câţiva ani buni zona radiaoctivă Ciudanoviţa a atras mai de mult atenţia că există pericolul unei alunecări de teren. “Era de aşteptat să se întâmple asta pentru că acolo a fost turnat beton peste minereu, iarna a îngheţat şi au apărut crăpături. După ce se eliberează drumul trebuie făcute măsurători. Localnicii au tot neglijat radiaţiile, dar efectul lor este incontestabil”, adaugă Goloşie.


Localnicii ignoră avertizările
Intrarea în comuna Ciudanoviţa a fost blocată aseară după ce ploaia torenţială a făcut să cedeze un perete de susţinere al unui deal în care nivelul radiaţiilor ionizante este foarte ridicat. Drumul spre Oraviţa a fost blocat pe o lungime de aproximativ 30 de metri şi singura posibilitate de a intra sau ieşi din Ciudanoviţa este prin Jitin, dar drumul este impracticabil. Localnicii nu se tem atât de mult de radiaţii, cât îşi fac griji că nu pot ajunge la serviciu în Oraviţa. “Nu neg că ar putea fi radoactivitate în zonă, dar noi am lucrat o viaţă aici şi nu am păţit nimic. Am copii care sunt sănătoşi şi chiar nu am avut probleme. Sunt unele persoane care exagerează”, afirmă Costică Cârstian, fost miner.  “Oamenii sunt disperaţi că nu pot ajunge la locurile de muncă din Oraviţa. Aşteptăm să vină o comisie din partea Consiliului Judeţean şi a altor instituţii pentru a vedea cum se rezolvă problema“, ne-a declarat Viorel Petrişor, viceprimarul comunei Ciudanoviţa.

“Vom avea mult de lucru deoarece avem nevoie de utilaje pentru a debloca zona. Sperăm să se remedieze cât mai repede situaţia”,
Viorel Petrişor,

viceprimar Ciudanoviţa

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite