Munţii Banatului sunt în pericol fără salvamontişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care merg pe munte au parte de pază mai puţină ca anul trecut
Tinerii care merg pe munte au parte de pază mai puţină ca anul trecut

Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu le-a mai dat salvamontiştilor cărăşeni alocaţia pe hrană, de aprope doi ani, suma restantă ajungând la aproape 30.000 de lei. În plină iarnă, salvamontiştii voluntari predau echipamentele şi renunţă la frumoasa meserie de a mai salva vieţi.

Salvamontiştii sunt supăraţi pentru că forul judeţean nu le-a mai decontat niciuna dintre cheltuielile pe care le-au făcut în ultimii doi ani. Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu le-a mai dat salvamontiştilor cărăşeni alocaţia pe hrană, de aprope doi ani, suma restantă ajungând la aproape 30.000 de lei. În plină iarnă, salvamontiştii voluntari predau echipamentele şi renunţă la frumoasa meserie de a mai salva vieţi. Sunt supăraţi pentru că forul judeţean nu le-a mai decontat niciuna dintre cheltuielile pe care le-au făcut în ultimii doi ani.

Deşi sunt voluntari, salvamontiştii ar fi trebuit să primească o alocaţie de hrană, în valoare de 26 de lei pe zi. Oamenii munţilor au suportat această situaţie, datorită promisiunilor pe care le-au primit, în repetate rânduri. „Nu mai participăm la nicio acţiune până când nu se reglementează situaţia plăţilor. Noi am salvat oamenii pe cheltuiala noastră, integral. Ne-am plătit motorina şi, de aproape doi ani, nu am văzut niciun leu”, spune Cătălin Gavrilă, unul dintre salvamontiştii voluntari.

Lucrurile se complică
Până acum, în zona Muntelui Semenic şi cea a Muntelui Mic, şi-au derulat activitatea în jur de 30 de salvamontişti voluntari. Odată ce aceştia renunţă la protejarea turiştilor, angajaţii Serviciului de Salvamont trebuie să acopere acest minus. Există, însă, o singură problemă: în total sunt doar opt. „Este dificil să facem faţă cu opt angajaţi. În acest context, asigurăm paza în munţi doar pe perioada vacanţei de iarnă, adică de astăzi şi până pe trei ianuarie”, a declarat şeful serviciului, Valentin Balaban.

Autorităţile sunt optimiste
Reprezentanţii Consiliului Judeţean asigură turiştii că vor avea protecţie, în ciuda deciziei luate de salvamontiştii voluntari. „I-am asigurat pe oameni că îşi vor primi banii, până la finele acestui an. Este vorba despre o sumă restantă de 26.000 de lei”, spune Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Vicepreşedintele a mai adăugat că este o perioadă de criză, din care speră că va ieşi toată lumea, cât mai curând.

Turişti pe cont propriu
Turiştii care se află în prezent pe Muntele Mic sunt neliniştiţi că nu văd urmă de salvamontist pe versant. „Nu este firesc să se întâmple aşa ceva. Sunt zeci de copii aici, care au venit să înveţe să schieze”, a declarat Răzvan Ioaniţescu, unul dintre instructorii de schi de pe munte. „Această situaţie este fără precedent. Nu ştim ce s-a întâmplat, dar situaţia trebuie să se îndrepte”, a adăugat instructorul. Situaţia este cu atât mai riscantă, cu cât în momentul de faţă atât pe Muntele Semenic, cât şi pe Muntele Mic se derulează mai multe tabere de schi pentru copii.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite