Pensionarii cu epoleţi din Caraş-Severin cheamă statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tribunalul Caraş-Severin au fost înregistrate în această dimineaţă 121 de plângeri împotriva statului român. Cadrele militare disponibilizate în rezervă şi în retragere ale MAPN şi MAI din judeţul Caraş-Severin contestă în instanţă decizia de recalculare a pensiilor.

Reprezentaţi prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, foştii poliţişti şi militari din judeţ s-au adresat instanţei pentru a-şi apăra drepturile după ce guvernul i-a ars serios la buzunar. La Secţia Civilă şi Litigii de Muncă de la Tribunalul Caraş-Severin au fost depuse în această dimineaţă nu mai puţin de 121 de acţiuni prin care se contestă decizia care a stat la baza recalculării pensiilor din decembrie 2010 şi ianuarie 2011. Nu numai cuantumul pensiilor după reclaculare i-a adus pe pensionarii cu epoleţi în faţa instanţei, ci şi posibilitatea de a-şi pierde calitatea de militari.
“S-au promovat aceste acţiuni în virtutea liberului acces la justiţie. Practic, se încalcă dreptul de proprietate ce derivă din dreptul la gradul militar avut, precum şi din noţiunea de “bun”, aşa cum a fost ea interpretată de CEDO. Consider că militarilor li se cuvine pensia, este o contraprestaţie pentru sacrificiul pe care aceştia au fost obligaţi să-l facă atâta timp cât au fost cadre active sau rezervişti. Deciziile şi procesul de recalculare sunt nelegale raportat la dispoziţiile Constituţiei, ale Dreptului Comun şi legislaţiei europene în materie. Acţiunile sunt îndreptate împotriva Caselor Sectoriale de Pensii ale MAPN, MAI şi SRI”, a declarat avocata Loredana Sabo, cea care apără interesele celor 44 de pensionari din MAPN şi 77 din MAI.
    Marin Buţiu, colonel MAI în rezervă, este doar unul dintre cei nemulţumiţi de măsurile adoptate de guvern. “Recalcularea s-a făcut în baza unei Hotărâri de Guvern care este suspendată. Vor să ne scoată din sistemul ăsta al militarilor. Din 2007, nouă nu ne-au mai actualizat pensiile nici măcar cu rata inflaţiei. România s-a obligat faţă de UE şi NATO, ca în 2012, să aliniezele soldele şi salariile cadrelor militare la cele ale militarilor din ţările membre UE”, spune colonelul care s-a pensionat după 45 de ani de vechime. “Număr pe degete zilele de concediu pe care le-am luat, pentru ca acum să vină cineva și să îmi spună că am o pensie nesimțită”, a declarat şi generalul în rezervă Adrian Marinescu.


“Sunt un asistat pe bugetul țării. Mi-e rușine să spun că sunt fost ofițer după o carieră militară de 41 de ani!”,
Adrian Marinescu, general în rezervă


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite