PORTRET: Mircea Ştiopon face minuni cu clarinetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea iubeşte muzica populară
Mircea iubeşte muzica populară

Mircea este un tânăr student la Conservator, care iubeşte clarinetul, meseria de dascăl şi muzica populară.

Încă din clasele primare, Mircea a fost tentat să studieze un instrument. La fel ca orice elev care îşi doreşte să fie muzician, a ales, pentru început,  pianul. „Mergeam la orele de pian, dar auzeam sunete interesante în drum spre clasa profesorului meu, astfel că, în timp, am descoperit că acele sunete erau de clarinet”, îşi aminteşte Mircea.

Treptat, lecţiile de pian nu i s-au mai părut la fel de interesante, pentru că a descoperit un instrument care i se potrivea mai bine, clarinetul. Cu toate acestea, s-a conformat regulamentului de a studia clarinetul de abia din clasa a V-a, iar până atunci a continuat cu lecţiile de pian. În timp, a câştigat experienţă şi a devenit unul dintre cei mai buni muzicieni din clasa sa.

Aplauzele îl motivează

Când a absolvit liceul, Mircea a ştiut că îşi doreşte să continue cu o facultate de profil. Deşi i-a fost greu să părăsească Reşiţa, pentru Conservator, Mircea a ştiut că aceasta este decizia corectă. „Începutul este întotdeauna cel mai greu, dar fiind antrenat în concursuri şi concerte, am ştiut că aplauzele publicului vor fi răsplata care te face să mergi mai departe, astfel că îţi doreşti să fii, pe zi ce trece, tot mai bun în ceea ce faci. Conservatorul pentru mine este o prelungire firească a studiilor de liceu, care îmi oferă posibilitatea de a accede spre profesionalism”, povesteşte Mircea. Reşiţeanul şi-a dominat concurenţii în toate olimpiadele şcolare, dar şi concursurile anuale de clarinet, la care a participat.

Scena îi aparţine

Prima apariţie pe scenă i-a fost suficientă, pentru a se acomoda. „Am avut emoţii mari când am participat la primul concurs de clarinet, dar simţeam că scena îmi aparţine. Acum m-am obişnuit şi am acumulat experienţă destulă, deşi de fiecare dată simt că întâlnesc ceva nou, care mă ajută să evoluez treptat”, spune Mircea. În paralel cu studiul clarinetului, muzicianul a descoperit muzica populară.

Muzica populară i-a cucerit viaţa

El îşi acompaniază solişti de renume de muzică populară din Banat. Mircea îşi doreşte să devină un instrumentist renumit, pentru că îşi iubeşte ţara şi tradiţiile. Ba mai mult, pe lângă folclor, reşiţeanul iubeşte şi meseria de dascăl, şi îşi doreşte, ca, după ce termină Conservatorul, să fie profesor.
„Îmi doresc să le transmit şi altora dragostea mea pentru clarinet şi pentru folclor. Cel mai important lucru este să pui suflet în ceea ce faci, astfel încât şi alţii să te înţeleagă şi să te urmeze. În ziua de azi, sunt prea puţini oameni sensibili, înarmaţi cu răbdare, ca să mai studieze un instrument. Aşa că, eu cred că misiunea mea este să le demonstrez că graba societăţii actuale poate fi domolită cu muzică de calitate, care să îţi cucerească sufletul”, povesteşte Mircea.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai acomodat cu viaţa de student?
Îmi place foarte tare, mai ales că la Conservator pot relaţiona şi cu alţi tineri care au aceleaşi pasiuni ca şi mine. Pot spune că este motivant.

Mama ta lucrează peste graniţele ţării, îi simţi lipsa?
Evident. Este cea mai bună mamă din lume! În fiecare zi vorbim la telefon şi chiar dacă este departe, ea reuşeşte să mă ajute la toate problemele pe care le are un student.

Ce notă ai luat la primul examen de clarinet?
Nota 10. În ciuda emoţiilor, am reuşit să mă detaşez şi am avut încredere în mine.

Ce-i place


„Îmi plac arta şi sportul. De fiecare dată când am timp liber, îl folosesc util şi nu pierd nici măcar un minut, pentru că timpul meu este preţios”, a spus Mircea.

Ce nu-i place

„Prostia şi minciuna. Le detest! Ştiu că sunt oameni în jurul meu, pe care îi caracterizează ambele cuvinte, însă încerc să mă detaşez de ei, cât pot de tare”, a explicat muzicianul.

Profil:

Născut. 29 mai 1989, Reşiţa
Studii. Liceul de artă „Sabin Păutza”
Ocupaţia. Student
Familie. Necăsătorit

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite