Reşiţa: PORTRET / Clara Constantin cântă la poalele Semenicului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Clara Constantin cântă la poalele Semenicului VIDEO
Reşiţa: PORTRET / Clara Constantin cântă la poalele Semenicului VIDEO

Artista este extrem de implicată în societate. Face voluntariat, lucrează la bibliotecă şi este o mare iubitoare de folclor. A cântat chiar în Filarmonică.

PROFIL
Născută. 22 iunie 1981, la Reşiţa.
Studii. Şcoala de Muzică, Şcoala Populară de Artă, Master în Administraţie Publică.
Ocupaţie. Bibliotecară la „Biblioteca Franceză”
Familie. Are o soră, Ligia.



Reşiţeanca a cochetat mult cu muzica şi dansurile populare, fapt ce a impus-o uşor ca interpretă de muzică populară. Puţin emotivă, Clara are o pasiune pentru folclor şi tradiţie, melodiile ei fiind deja trecute prin sita vremurilor.
„M-am născut sub semnul racului, aici la Reşiţa. Îmi plac lucrurile simple, iubesc folclorul românesc, iubesc marea, pentru că sunt jumătate constănţeancă”, povesteşte Clara.

Amintiri din copilărie
Primul contact cu muzica l-a avut la şcoală, din clasa a V-a părinţii înscriind-o la Şcoala de Muzică, unde a studiat violoncelul. În timpul liceului a cântat, împreună cu sora sa Ligia, în Corul „Strana Strămoşească” a bisericii din Govândari, sub îndrumarea preotului Petru Berbentea. Facultatea a făcut-o la Timişoara, specializarea istorie-franceză. Pentru a nu pierde legătura cu muzica şi violoncelul a cântat în cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Numai că sufletul i-a rămas tot la folclor. Laza Cnejevici este cel care a îndrumat-o spre Şcoala Populară de Artă din Timişoara, la clasa profesoarei Delia Musunea. „Împreună cu colegii de clasă şi cu doamna profesoară Musunea am înregistrat un CD cu colinde. Acela a fost primul meu CD”, povesteşte tânăra interpretă. Un alt CD, cu cântece religioase de astă dată, a fost înregistrat alături de colegii de la filarmonică, sub conducerea profesorului Iosif Todea.

A lucrat în presă
A cochetat o vreme şi cu presa, lucrând atât la Radio Timişoara, cât şi la Studioul TVR Timişoara. În anul 2001, a participat la prima ediţie a Festivalului-concurs „Bănăţan ca mine nu-i!”, alături de mulţi artişti consacraţi, de la care spune că a învăţat foarte multe. Debutul ca şi solistă de muzică populară l-a avut în emisiunea lui Tiberiu Ceia, „Cântecul de acasă”, de pe TVR Timişoara. A fost invitată apoi şi la alte emisiuni la Banat TV, Etno TV, Europa Nova, Favorit şi Cerna TV, dar şi la diverse emisiuni la principalele posturi de radio din ţară. A cântat la diverse spectacole din Reşiţa, Băile Herculane, Recaş, Lipova sau în Banatul Sârbesc.
 „Am avut onoarea de a cânta alături de nume mari ale folclorului românesc: Vasile Conea, Laza Cnejevici, Gheorghe Roşoga. În anul 2006 am înregistrat primul meu album, «Banatu-i leagănul meu», care conţine 13 piese vocale şi nouă instrumentale, interpretate de Marius Cîrnu şi Doru Ţăranu”, povesteşte Clara. Acum lucrează la cel de al doilea album, pe care vrea să-l finalizeze chiar anul acesta.


Întrebări şi răspunsuri
Ce colaborări ai acum?
Colaborez cu Ansamblul „Datina” din Reşiţa, pentru că aceasta este şi zona folclorică pe care o reprezint, melodiile mele fiind specifice Banatului de Munte, care a câştigat în anii aceştia prin dinamismul melosului şi al doinelor.

Cine îţi scrie piesele?
Cred că ceea ce îmi defineşte cel mai bine cântecele este faptul că sunt creaţii proprii, mă refer la versuri. Ele sunt scrise pentru lume şi lumea le-a primit ca atare. Pentru mine e un imens sentiment de împlinire când aud că oamenii îmi cunosc melodiile.

Ce planuri de viitor ai?
Vreau să fac un site unde să pot vorbi despre mine şi unde oamenii să poată găsi piesele mele. Şi acum corespondez cu mulţi fani, dar lumea virtuală e mai simplă. Am încercat să nu imit pe nimeni, dar am învăţat câte puţin de la fiecare.



Ce-i place
„Iubesc folclorul românesc, călătoriile în natură, drumeţiile. Agreez să fiu înconjurată de prieteni adevăraţi, să descopăr oameni şi locuri noi”, spune Clara Constantin. Îi plac foarte mult costumele populare româneşti, având o adevărată colecţie acasă.

Ce nu-i place
Clarei nu-i place să fie minţită şi nu-i plac oamenii falşi. „Totodată, nu-mi place că oamenii nu îşi mai fac timp să comunice între ei, totul se face în fugă”, mai spune interpreta.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite