Reşiţa: PORTRET / Dana Tîrba profesoara de graţie pentru fete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenoarea de gimnastică ritmică le îndrumă pe sportivele sale spre performanţă.

Dana Tîrba avea doar şapte ani când început sportul dintr-o joacă. Aceasta a aflat de la o colegă de existenţa gimnasticii ritmice şi era foarte curioasă să vadă ce se întâmplă în sala de antrenamente. „Am început gimnastica în 1983, când am auzit de la o colegă de şcoală că există acest sport. Am mers singură la sala de gimnastică. Îmi plăcea că erau multe fetiţe acolo, fiind un sport specific feminin. Am avut mereu părinţii aproape. Ei nu au avut nimic împotrivă şi aşa am continuat”, a povestit tânăra.

Primele antrenamente într-o sală de clasă

Sportiva a avut parte de un început plin de emoţii. Sociabilă şi veselă, Dana a reuşit foarte uşor să se integreze în „noua sa familie”. „Am început să facem antrenamente într-o sală de clasă din sediul Clubului Sportiv Şcolar din Reşiţa, la etajul unu. Acolo am învăţat primele taine ale acestui sport. Eram o grupă de fete foarte apropiate şi ne întelegeam foarte bine. După ceva timp, am început antrenamentele la sala de gimnastică a băieţilor şi într-o sală de sport a unui liceu din oraş”, a mai povestit gimnasta. 

Sforile şi coarda au ambiţionat-o

Ca orice sport, gimnastica ritmică are părţile sale mai dure, unde ambiţia este un factor determinant. „Fiecare fetiţă îşi dorea să fie cât mai corectă, cât mai bună. Când am început eu îmi doream să învăţ sforile şi podul. Acestea erau destul de dificil de executat, dar am avut ambiţie suficientă să le învăţ. Aveam momente când ziceam că mă las dar de fiecare dată apărea ceva nou de învăţat şi continuam”, a povestit Dana.

Premiate cu o prăjitură pentru medalii

Ajunsă la grupa de avansaţi, sub îndrumarea Florianei Oravetz, au început să apară şi rezultatele. „Îmi amintesc primul concurs mare, a fost Campionatul Naţional Şcolar de la Constanţa. Acolo am ieşit pe locul doi cu echipa, eram necunoscute, aveam 9-10 ani dar ne-am bucurat de un loc pe podium. A fost extraordinar. Doamna antrenoare ne-a dus la cofetărie după concurs şi ne-a cumpărat câte o prăjitură. Toate fetele ne înţelegeam foarte bine. Chiar şi astăzi am rămas prietene”, a spus gimnasta. 

Antrenoare la 20 de ani

După 11 ani de antrenamente şi concursuri Dana s-a orientat spre cursurile de calificare şi perfecţionare în acest sport şi la vârsta de 20 de ani sportiva s-a reîntors în sală, dar de această dată ca antrenoare. „Am mers pe firul acesta deoarece îmi place să predau. Antrenez din 1996. Am mai multe emoţii acum ca antrenor decât atunci când eram eu sportivă. Îmi place să lucrez cu fetiţe şi am încercat de fiecare dată  să comunic cât mai pe înţelesul lor”, a încheiat antrenoarea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce grupă antrenezi în prezent?

Am o grupă de 11-12 ani, categoria a III-a , anul 2010 dar mai am şi o grupă de începătoare, de şase-şapte ani.

Cel mai bun rezultat al tău ca şi sportivă?

Am obţinut locul I la echipe, la un concurs naţional, dar şi  locurile doi şi trei la obiecte, coardă şi minge.

Care este cel mai bun rezultat obţinut ca antrenoare?

Cu echipa de fete pe care o antrenez am obţinut locul III anul trecul, la Campionatul Cluburilor Sportive Şcolare, la proba ansamblu fără obiect.

ce-i place
„Îmi place dansul , teatrul, baletul. Îmi mai plac ieşirile la iarbă verde şi dacă timpul îmi permite drumeţiile. Cred că fiecare sport are frumuseţea lui şi în fiecare sport se munceşte foarte mult pentru a ajunge la performanţă”, a spus antrenoarea.
ce nu-i place
„Nu îmi place invidia şi ipocrizia deoarece nu inteleg de ce trebuie să fi invidios că cineva are mai multe, că arată mai bine, sau că e mai norocos, poate că trebuie să te ambiţionezi şi să faci mai multe pentru tine decât să te uiţi în curtea vecinului”, a spus Dana.

Profil
Născută - 05.06.1976.
Studii - Şcoala de antrenori Bucureşti, Colegiul de Măiestrie sportivă Deva, Facultatea de  Educaţie  Fizică şi Sport - Spiru Haret.
Ocupaţie - Profesor - gimnastică ritmică la Clubul Sportiv Şcolar din Reşiţa.
Familie - Căsătorită şi are un băieţel.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite