Reşiţa: PORTRET / Mircea Ţepeneu, agentul care trăieşte sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Mircea Ţepeneu, agentul care  trăieşte sportiv
Reşiţa: PORTRET / Mircea Ţepeneu, agentul care trăieşte sportiv

Poliţistul a studiat pian şi pictură, a cochetat cu gimnastica şi cu fotbalul şi a fost junior vicecampion la atletism.

Profil:

Născut. 26 ianuarie 1960 la Oraviţa
Studii. Licenţiat în Ştiinţe Juridice la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Craiova.
Ocupaţie. Agent de Poliţie la Biroul Judeţean de Evidenţă a Populaţiei.
Familie. Necăsătorit, are un băiat de 22 de ani.

Mircea Ţepeneu este cel mai înfocat fan al stilului de viaţă sănătos. A învăţat cum să trăiască şi să se simtă bine în pielea sa încă din copilărie. Tatăl său şi-a dorit ca băiatul de atunci să nu aibă foarte mult timp liber. „M-a înscris la ore pian şi făceam în paralel pictură. Apoi m-am apucat de gimnastică. După câteva lecţii de pian, tatăl meu şi-a dat seama că nu poate introduce pianul în casă şi m-a reorientat către  acordeon”, a spus poliţistul zâmbind. A continuat cu gimnastica însă, ca orice băiat de 10 ani, a cochetat şi cu fotbalul. „Am făcut fotbal timp de doi ani de zile. În clasa a VI-a, am mers la un meci de fotbal şi unul dintre fundaşi s-a rănit. Avea fractură deschisă la gleznă. Atât de impresionat am fost încât am zis că eu nu vreau să ajung aşa şi nu m-am mai dus la fotbal“, a spus agentul. Cu toate acestea, în clasa a VII-a a fost remarcat de un profesor şi a început să facă atletism de performanţă. „Ţin minte că eram cel mai mic dintre toţi, dar i-am bătut. Pe vremea aceea, în şcoală se făceau competiţii serioase. Aşa m-a remarcat domnul profesor”, a mai spus reşiţeanul.

A fost pe podium

În 1979 Ţepeneu era deja un mare atlet. Alerga în lotul naţional pentru juniori şi a fost vicecampion. Recordurile sale la alergarea cu obstacole nu au fost bătute nici în zi de azi de juniorii români. „La 21 de ani am revenit în Reşiţa. Am vrut să mă fac profesor de sport însă concurenţa era acerbă. Îţi trebuiau pile şi bani mulţi ca să te faci profesor de sport”, a mai spus Ţepeneu. Apoi a urmat armata. Pentru el această perioadă a fost una mai mult decât plăcută pentru că a avut ocazia să facă ce-i place, să alerge. „După un an de armată am fost tranferat la lotul naţional de pompieri. Am început să mă pregătesc împreună cu ceilalţi pentru că urmau ştafetele de pompieri din cadrul concursurilor între ţările socialiste. Fiecare făcea partea lui, iar cum eu eram expert în cursele cu obstacole, m-am antrenat strict pentru ştafete”, a mai spus atletul.

A ajuns poliţist

În cele din urmă Ţepeneu s-a angajat în Poliţie. Chiar dacă performanţa a fost lăsată de-o parte, poliţistul nu a renunţat la stilul de viaţă cu care a fost obişnuit. „Acum fac înot. În fiecare dimineaţă fac mişcare şi am grijă la alimentaţia mea“, a spus acesta. În prezent face parte din Clubul Reşiţa 007, un club format din foşti sportivi care încă pun accentul pe o viaţă plină de mişcare şi vitalitate.

Întrebări şi răspunsuri


Care este secretul energiei?
Pot să spun că nu am niciun viciu. Nu fumez, nu consum alimente nesănătoase, beau foarte multă apă pe zi şi cel mai important lucru este faptul că îmi respect orarul de somn. Între toate acestea trebuie să existe un echilibru, pentru că numai aşa poţi să te simţi bine în fiecare zi.

Aveţi un băiat, vă moşteneşte pasiunea pentru sport?
Andi face sport. Merge la sală şi se întreţine. El pune mai mult accentul pe masă musculară pentru că aşa îşi doresc tinerii să arate. Eu nu sunt un om făcut, dar am fibră. El se antrenează altfel şi pune accentul pe altceva. A făcut şi el sport în trecut.

Ce-i place

„Îmi place să trăiesc sănătos. Mi-am făcut din asta un mod de viaţă. Îmi place să mă simt bine, să eman energie şi acest lucru nu-l pot face decât printr-un trai echilibrat. Îmi place să râd, să glumesc şi să fiu vesel tot timpul. Eu de multe ori binedispun persoanele din jurul meu prin veselia mea”, a spus agentul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place minciuna şi nu-mi place faptul că oamenii nu pun foarte mult accent pe felul în care arată. Nu-mi place modul de viaţă nesănătos şi mă deranjează oarecum că cei mici nu sunt învăţaţi de la o vârstă foarte fragedă cum să aibă grijă de sănătatea lor”, a spus reşiţeanul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite