Resita: PORTRET / Costel Stancu, poliţist îndrăgostit de poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET / Costel Stancu, poliţist îndrăgostit de poezie
Resita: PORTRET / Costel Stancu, poliţist îndrăgostit de poezie

Scrie versuri de când avea 16 ani şi este unul dintre membrii Cenaclului Literar „Semenicul” de la vârsta de 17 ani.

Profil

Nascut. 02.05.1970, Vânju Mare.
Studii. Şcoala de agenţi de poliţie de la Câmpina.
Pasiuni. Poezia şi călătoriile
Familie. Necăsătorit, are un băiat de 16 ani, Sergiu.

Costel Stancu este pasionat de poezie din adolescenţă. Când era foarte mic, însă, nu obişnuia să scrie versuri. A fost un copil liniştit şi ascultător.

La vârsta de 16 ani a scris primele versuri, iar în anul 1988 a debutat în Revista „Semenicul” din Reşiţa. În perioada 1988-1955 a câştigat mai multe premii literare. „Primul volum l-am lansat în anul 1995. Apoi au urmat încă 9 volume de poezie. Îmi amintesc că la prima lansare am avut emoţii foarte mari. Nici nu mi-am dat seama foarte bine ce se întâmplă cu mine. Probabil că dacă nu aş fi fost bine primit nu aş fi continuat”,  a spus poetul Costel Stancu.

După ce a publicat primul volum a câştigat „Premiul pentru debut”, oferit de Uniunea Scriitorilor din Timişoara. Atunci a refuzat distincţia, dar acum face parte din această organizaţie culturală. Costel Stancu lucrează, de aproape 20 de ani, în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. El este angajat al Serviciului Criminalistic, dar cu toate că are foarte mult de lucru, are timp pentru marea lui dragoste: poezia. „Eu consider că nu scriu foarte mult. Am momente în care scriu. Sunt mai mult un poet de inspiraţie, nu unul de elaborare”, a mai spus Costel Stancu.

Îi place poezia pentru copii

Poetul are mai multe proiecte. Unul dintre ele este legat de proză, iar un altul de poezia pentru copii. „ Intenţionez să scriu şi proză, dar nu am curajul să mă pun serios pe muncă. Am avut câteva încercări, dar nu le-am dus la capăt. Sper să am timpul şi curajul de a-mi împlini şi acest vis. Iubesc şi poezia pentru copii. Scriu texte pe care intenţionez să le public. Vreau să am un astfel de volum pentru micuţi”, a spus poetul.

Ca membru al Cenaclului „Semenicul” s-a implicat în multe activităţi culturale ale oraşului. A călăuzit paşii poeţilor mai tineri şi le-a fost alături cu sfaturi, sau la lansări.

Activitatea de la cenaclu este una care îi aduce liniştea, iar legăturile pe care şi le-a creat acolo sunt eterne. „De-a lungul activităţii literare am avut o relaţie de prietenie cu regretatul Ion Chichere, fost coordonator al Cenaclului. Împreună cu el am elaborat trei culegeri ale tinerilor poeţi, membrii ai Cenaclului Semenicul. Orice lucru pe care îl facem pentru a-i ajuta pe tineri este încurajator pentru ei”, a mai spus Costel Stancu.

În prezent, scriitorul pregăteşte un volum de epigrame care va fi lansat în luna octombrie când va avea loc manifestarea culturală „Reşiţa în 10 dimensiuni”.

Intrebări şi răspunsuri

Care sunt temele preferate?
Sunt temele poezie moderne. Nu pot să spun că am o temă preferată. Pot doar să spun că un artist nu trebuie să se bazeze doar pe talent. Cu cât este mai inspirat, cu atât munceşte mai puţin.

Aveţi un poet preferat?
Nu am un poet preferat. Îmi place din fiecare câte ceva.

Când aţi debutat v-aţi gândit că veţi face o carieră literară?
Nu am intenţionat să fac o carieră literară, dar lucrurile au fost de aşa natură încât, după ce am început, nu m-am mai putut opri.

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult drumeţiile şi taberele de creaţie la care particip.Îmi place să ascult muzică. Consider că folclorul este indispensabil unui creator de expresie românească”, a spus Costin Stancu.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac scriitorii care se vaită că nu sunt citiţi şi cred că vina este a noastră. Nu-mi place că se confundă notorietatea cu valoarea, dându-se întâietate formei în detrimentul fondului. Eu consider că scrisul este extrem de important, chiar dacă el este privit ca o îndeletnicire de index”, a mai spus poliţistul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite