Reşiţa: PORTRET / Sergiu Spătan vrea să educe tineri pentru viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Sergiu Spătan vrea să educe tineri pentru viitor
Reşiţa: PORTRET / Sergiu Spătan vrea să educe tineri pentru viitor

Este managerul proiectului „Cei 22” care urmăreşte lărgirea accesului la educaţie şi la informaţie. Sergiu este un filozof care se relaxează prin desen.

PROFIL
Născut - 03.02.1990.
Studii - Facultatea de filozofie din Timişoara.
Familie - necăsătorit.


Sergiu Spătan este un tânăr tănăr talentat la desen care a „cedat” în faţa mirajului  filozofiei. Deşi a fost îndrumat de părinţi încă de la o vârstă fragedă spre arte plastice, tânărul s-a îndreptat spre cultură şi înţelepciune. „Mi-a plăcut şi îmi place şi acum desenul, dar atunci când părinţii mei mi-au recomandat să merg la arhitectură am spus nu şi am ales să urmez un alt drum”, a spus tânărul.

Lucrează pentru viitor
Inspirat de un articol din anii ’80, Sergiu a decis să accepte provocarea de a porni un proiect intitulat „Cei 22”. „Anul acesta mi s-a propus să particip la un proiect alături de alţi colegi. Fiind mereu pasionat de latura voluntariatului, de umanitate, am decis că trebuie să iau parte la acestă lucrare. Noi  ne propunem o încercare de schimbare a perspectivei tinerilor din societatea noastră, prin sprijinirea accesului la educaţie şi la resursele informaţionale, prin promovarea culturii şi a valorilor comune în rândurile celor care nu au acces la piaţa liberă a ideilor”, a spus Sergiu.

Îşi doreşte să fie profesor
În calitate de manager de proiect, Sergiu are în plan susţinerea tinerilor valoroşi, a celor care îşi doresc un viitor mai bun. Un alt scop de-al său este să-i facă pe tineri să înţeleagă că ei sunt viitorul societăţii. „Responsabilitatea mea în acest proiect este mare şi îmi este destul de greu, dar îmi place să stau cu oamenii şi să împărtăşim gânduri şi idei”, a spus voluntarul.
Atras de filozofie, Sergiu vrea să traiască prin şi din cultură. El îşi doreşte să devină profesor. „Sper să am harul pedagogic şi să pot preda copiilor ceva din accepţiunile mele. Eu sper în timp ca prin această meserie să pot să adun baza materială a viitoarei mele locuinţe”, a mai spus Sergiu.
Si-a făcut un plan utopic pentru viitor
Tânărul voluntar spune că încă nu ştie direcţia pe care o va urma în viaţă. „De multe ori, sunt doar un voluntar şi atât, alteori sunt un filozof şi atât. Nu pot anticipa acum unde voi spune stop. Sunt foarte încântat de tot ceea ce fac acum”, a spus managerul de proiect.

Se relaxează prin desen
Nu a urmat Facultatea de arhitectură, aşa cum ar fi vrut părinţii săi, dar desenul este cea mai bună relaxare pentru Sergiu. „Practic, toate activităţile mele au crescut şi s-au dezvoltat odată cu mine. Nici la desen nu am renunţat. Încă mai pun creionul pe hârtie pentru a mă relaxa”, a încheiat Sergiu.

Întrebări şi răspunsuri
Crezi că se poate practica filozofia în România?
Există filozofi tineri şi la noi în ţară. Sunt din ce în ce mai mulţi iubitori de înţelepciune.    

Care este autorul tău preferat?
Nu am un autor preferat, încă nu sunt în căutarea unui anumit caracter. Citesc mulţi filozofi şi îmi place să cunosc cât multe viziuni.

De ce manager de proiect?
Am fost ales de colegele mele. Eu am venit cu
ideea acestui proiect. Este prima activitate de acest gen la care particip şi este o provocare pe care sper să o duc cu brio la bun sfârşit.


Ce-i place
„Îmi place lectura, îmi place să citesc cărţile lungi, psihologice. Îmi place realismul. La facultate, sunt foarte atras şi de logică, lucrurile de detaliu prin care înţeleg realitatea”, a spus Sergiu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place informatica. Nu sunt atras de partea virtuală. Dar, ca orice tânăr, folosesc internetul”, a mai spus Sergiu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite