Resita: PORTRET / Rustin Ceasc, judecătorul pasionat de măşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai tineri conducători de instanţă din România. Când nu este în robă, Rustin îşi face timp pentru pasiuni interesante.

Profil

Născut. 1 octombrie 1975, la Reşiţa.
Familie. Căsătorit.
Studii. Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” a Universităţii din Craiova, Masterat în drept comunitar şi integrare europeană.

Elev eminent şi pasionat de cultură, Rustin Ceasc spune că decizia de a urma dreptul şi de a deveni magistrat a apărut în liceu, undeva în clasa a XII-a. Iniţial preferinţele sale erau îndrepate spre unele materii din aria ştiinţelor exacte, o facultate cu profil real, oarecum medicina fiind domeniul care l-ar fi atras mai mult. Cu toate acestea, a rămas pe ideea de a studia dreptul.

Un vicepreşedinte hotărât

„Istoria şi literatura mi-au plăcut foarte mult, de altfel pot spune că mă pasionează şi astăzi, dar nu cred că a fost un element determinant care m-a făcut să mă îndrept spre justiţie, ci pur şi simplu a fost un context la vremea respectivă, care m-a adus acolo“, povesteşte acesta. Stagiatura ca magistrat şi-a făcut-o la Judecătoria din Drobeta Turnu-Severin, unde a fost judecător pentru trei ani de zile, imediat după absolvirea facultăţii.

Au urmat şapte luni ca judecător la Moldova Nouă, apoi trei ani ca judecător la Judecătoria Reşiţa. De aici a promovat la Tribunalul Caraş-Severin unde, după numai patru luni, a promovat examenul susţinut pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al acestei instanţe, unul dintre cei mai tineri din ţară. Mandatul de vicepreşedinte i-a expirat chiar în acest an, acum fiind interimar. „Dar am de gând să mă prezint din nou la examen şi să continu activitatea de la această instanţă“, spune el. Cât priveşte Tribunalul Caraş-Severin, acesta spune că este o instanţă comodă, care nu solicită foarte mult, volumul de muncă nefiind excesiv de mare, aşa cum este în cazul majorităţii instanţelor româneşti. „Ca judecător am lucrat în toate domeniile, pe civil, pe penal şi chiar pe administraţie şi contencios sau dreptul muncii“, spune Ceasc.

Este un om activ

Rustin povesteşte că, pentru a scăpa de rutina zilnică, trebuie să ai o paletă cât mai diversificată de preocupări, fapt pentru care nu a agreat niciodată munca exclusivă numai la birou. „Mi-a plăcut să activez la birourile electorale, am participat la emisiuni de televiziune pe teme de istorie sau geo-politică, am o rubrică permanentă la radio. Zilnic citesc beletristică, cel puţin două ore, citesc presa internaţională”.

Masca şi balanţa, pe acelaşi loc

Pasiunea pentru măşti a apărut în urma deselor călătorii făcute. „Prima mască mi-am cumpărat-o din Grecia, în urmă cu patru ani, chiar când plecam din Salonic. Oprisem într-o parcare şi venise un negru care avea nişte măşti de vânzare. A insistat şi am cumpărat-o numai din dorinţa de a negocia, şi am scos un preţ foarte bun“. Apoi a început să caute şi să cumpere de peste tot astfel de măşti: Spania, Portugalia, Franţa, Austria, Lichtenstein, Olanda, Cehia şi, evident, din România. „În prezent am vreo 50 de măşti şi m-am cam potolit, că nu mai am loc în casă unde să le pun“ spune el râzând.

Intrebări şi răspunsuri

Ce tipuri de măşti aveţi?
Toate tipurile: de lemn, de porţelan, de ceramică, metalice, tot ce mi-a ieşit în cale.

La ce preţ se poate cumpăra o astfel de mască?
Undeva la 50 de euro. Dar eu negociez mereu la sânge, aşa că reuşesc să le scot la 20-25 de euro.

Cum vă organizaţi viaţa?
Conform principiului lui Goethe „să nu laşi ziua să treacă fără să vezi, să asculţi sau să citeşti ceva frumos“.

Ce-i place

„Îmi plac călătoriile, limbile străine, îmi plac pisicile şi îmi place să aranjez printre cărţi clovni de porţelan şi să citesc presa străină. Când timpul îmi permite joc tenis de câmp mai ales pe perioda verii. Obişnuiesc să merg de 3-4 ori pe săptămână”.

Ce nu-i place

„Nu-mi place pasivitatea, în sensul de a-ţi pierde timpul zilnic, de a nu face nimic, ci pur şi simplu de a aştepta, a merge pe principiul acesta că timpul nu are valore, aşa cum se întâmplă în foarte multe ţări africane sau asiatice”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite