Resita: PORTRET / Alin Juca, in Rotary pentru o lume mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET / Alin Juca, in Rotary pentru  o lume mai bună
Resita: PORTRET / Alin Juca, in Rotary pentru o lume mai bună

Tânărul este preşedinte fondator al Clubului Rotaract din Reşiţa, reuşind să impună activitatea umanitară în oraş şi să dea sens practic noţiunii de comunitate.

Profil

Nascut. 8 iunie 1981, la Reşiţa.
Studii. Master în economie.
Ocupaţie. Broker.
Familie. Necăsătorit.

Ideea înfiinţării unui club Rotaract în Reşiţa i-a fost sugerată de către un prieten foarte bun, la iniţiativa seniorilor din Rotary. Deşi o persoană pragmatică, care are o meserie cât se poate de practică şi aplicată, Alin a acceptat provocarea.
„Nu m-am mai implicat niciodată în aşa ceva şi am zis să încerc. S-a nimerit să-mi şi placă să ajut comunitatea, că despre asta era vorba. Am format un grup de iniţiativă, reuşind să întemeiem un Club Rotaract la Reşiţa, eu fiind primul preşedinte. Apoi am fost ales la un nou mandat”, povesteşte el.

„Eu îţi dau oxigenul”

Acum spune că se concentrează mai mult spre activitatea de la Rotary, unde este convins că va fi un preşedinte bun, atunci când va veni vremea. „Practic, este următorul pas pentru orice membru din Rotaract, ca după 30 de ani să accedem în Rotary”, a povestit el. Dintre toate acţiunile pe care le-a iniţiat şi le-a coordonat, spune că anul trecut a avut două foarte importante. „Anul trecut, deşi cu un buget mic, am avut o acţiune care s-a numit «Eu îţi dau oxigenul», prin care am căutat să atragem atenţia asupra importanţei copacilor în oraş”, povesteşte el. Acţiunea s-a bucurat de un real succes, mai mulţi copaci din Reşiţa fiind „bandajaţi” cu mesajul „Eu îţi dau oxigenul”. Alin speră ca acţiunea să se repete şi în acest an, iar impactul să fie la fel de mare. Un alt mare eveniment a fost Street Ball Challenge, un concurs de baschet care a durat două zile. „Deşi a fost organizat doar pentru Reşiţa, a avut impact pentru întreg districtul. Rotary este împărţit pe districte şi am avut semnale chiar din Republica Moldova despre acest eveniment, subliniind că vor să şi participe la a doua ediţie”, a mai spus Alin.

Acţiuni de impact

Emoţii mari a avut imediat după înfiinţarea clubului, la prima acţiune pe care a trebuit să o pună în practică. „A fost o acţiune mică, o vizită la un centru de plasament din Oraviţa. Am avut mari emoţii. A fost în perioada sărbătorilor de iarnă, când le-am dus cadouri şi am petrecut ceva timp cu acei oameni. Am avut emoţii şi e destul de greu să petreci ceva timp cu aceşti oameni. Şi rămâi marcat după astfel de acţiuni, vezi altfel lumea după un astfel de eveniment”, a adăugat reşiţeanul.

Alin este un pasionat de călătorii şi spune că citeşte orice carte care-i pică în mână, desigur multe cărţi de economie, fiind broker. Dar spune că cea mai frumoasă carte citită este „Crimă şi pedeapsă” a lui Dostoievski.

Intrebări şi răspunsuri

De ce Rotary?
De ce nu? Nu m-am mai implicat în alte activităţi şi am vrut să văd cum e. Cu timpul am ajuns să cunosc şi alţi oameni, să am şi alte preocupări şi chiar mi-a plăcut.

Ce recomanzi cuiva care vrea să vină în club?
Să se gândească de ce vine aici, să aibă un scop, să nu vină doar de imagine şi să se implice în acţiuni.

Cum te vezi peste 10 ani?
Împlinit, adică tot ce mi-am propus să şi realizez.

Ce-i place

Îi place să călătorească, îi plac drumeţiile, cititul, autorul său preferat fiind Dostoievski. Este un pasionat de munte şi spune că va încerca şi bicicletele sau chiar alpinismul. Pentru că are o muncă sedentară, merge din când în când şi la înot, iar când are timp de televizor, nu ratează Grand Prix-urile de la motociclism.

Ce nu-i place

Nu-i place minciuna, „am şi o vorbă, că eu am alergie la prostie” spune Alin. Nu-i plac oamenii prefăcuţi, care nu pot fi direcţi şi, mai ales, că în ziua de azi totul este imagine, iar imaginea poţi să ţi-o faci singur, să fie o făcătură, nu ceva real.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite