Reşiţa: PORTRET / Adrian Drăgan a pus istoria Reşiţei pe blog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Adrian Drăgan a pus istoria Reşiţei pe blog
Reşiţa: PORTRET / Adrian Drăgan a pus istoria Reşiţei pe blog

După ce a devenit expert în trecutul oraşului, tânărul de doar 26 de ani a postat tot ce ştie despre Banatul Montan pe Internet.

Adrian Drăgan este rezultatul unui mix cultural cum numai Banatul a putut produce. Tatăl e bănăţean, de la Gârlişte, iar mama croată, din Clocotici. Ambii părinţi sunt ingineri, de unde şi pasiunea lui Adrian pentru tehnică şi inginerie. El s-a născut şi a trăit la Reşiţa.

Pasiunea pentru istoria oraşului a avut-o de mic, dar şi-a cultivat-o în şcoală, cu ajutorul profesoarei sale de istorie şi a cărţilor citite. „Cred că istoria e pasiunea mea ascunsă care, de la un timp, a ieşit la suprafaţă. Sunt pasionat de Al Doilea Război Mondial. Doamna profesoară din generală, doamna Pascu, a reuşit să mă facă să îmi placă istoria”,  povesteşte Adrian.

După ce a început să găsească răspunsuri şi să cunoască tot mai multe despre istoria clădirilor  din oraş, inginerul şi-a propus să împărtăşească şi altora din pasiunea sa, aşa că a făcut un blog, unde a postat poveşti despre oraşul în care a crescut. „La început a fost o joacă, am vrut să pun nişte poze cu Reşiţa ca şi alţii să vadă frumuseţiile oraşului, iar apoi am descoperit cartea lui D. Farcaş, care m-a inspirat să fac din acest blog un mod de promovare a Reşiţei”, îşi aminteşte bloggerul.

Martori muţi ai istoriei

Treptat, inginerul a început să caute prin cărţi şi reviste, a citit lucrări şi articole şi a început să se specializeze în clădirile vechi şi monumentele Reşiţei. „Am descoperit articolele lui Mircea Rusnac despre istoria Banatului şi a Reşiţei. Nu foarte multă lume mai ştie de cei şapte aviatori căzuţi în jurul Reşiţei în Primul şi Al Doilea Război Mondial, care au un monument inedit în cimitirul din Muncitoresc. Sau povestea crucii de pe «Dealul Crucii». Toatea astea am dorit să le aduc în
actualitate, ca şi alţii să cunoasca istoria uitată a Reşiţei”, povesteşte Adrian.

A studiat în primul rând clădirile, pentru că sunt singurele care mai vorbesc despre trecutul oraşului. „Monumentele şi clădirile sunt singurele care au mai rămas în picioare din istoria Reşiţei. Ele ar putea spune multe, dacă ar putea vorbi”,  crede inginerul pasionat de istorie.

Adrian a fost ajutat şi de martori vii în studiul său. „Vecinii mei, familia Bendaru, aveau săpată în deal o cameră. Doamna Bendaru mi-a spus că, atunci când era mică, în timpul războiului, acolo se refugia cu familia ei. Şi tot în curtea din faţa acelui adăpost era o fântână care era acoperită şi era trasă o ţeavă în acel adăpost. Am rămas impresionat când mi-a spus acel lucru”, povesteşte el uimit.

Întrebări şi răspunsuri

Care e primul monument de care te-ai ocupat?
Am descoperit de curând monumentul celor şapte aviatori căzuţi în împrejurimile Reşiţei şi mie mi se pare foarte interesantă crucea, care este formată din două elice de avion.

Ce ai pune într-un muzeu virtual al Reşiţei?
Dacă ar fi să aleg un monument pe care să îl pun într-un muzeu virtual, aş pune una dintre locomotivele care se află în Triaj, care, după părerea mea, reprezintă emblema Reşiţei.

ce-i place
„Îmi place să descopăr lucruri noi, oameni interesanţi, cu bun simţ şi umor, să mă întâlnesc cu prietenii la care ţin şi să depănăm amintiri din timpul şcolii şi din copilărie, să repar vechea Dacie a tatălui meu, atunci când e nevoie. Îmi place să fiu omul bun la toate!“
ce nu-i place
„Urăsc minciuna, oamenii neserioşi pe care nu te poţi baza, urăsc să mi se spună să fac ceva şi să se insiste asupra acestui lucru.“

Profil
Născut - 16 iulie 1983 la Reşiţa.
Studii - Licenţiat la Politehnica Timişoara, inginerie şi management industrial.
Familie - Necăsătorit.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite