Reşiţa: PORTRET / Dragomir Radenkovic consulul sârbilor expert la şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Dragomir Radenkovic consulul sârbilor expert la şah
Reşiţa: PORTRET / Dragomir Radenkovic consulul sârbilor expert la şah

Diplomatul este îndrăgostit de tradiţiile sârbeşti din Banat şi vede Clisura Dunării drept locul unde spiritul sârbesc s-a păstrat intact.

Profil
Născut - 4 noiembrie 1951 la Novi Sad
Educaţie - Doctor în economie
Ocupaţie - Consulul -General al Republicii Serbia la Timişoara
Familie -Căsătorit, două fete

Dragomir Radenkovic a ales să studieze economia. Întâmplarea a făcut ca tocmai aceasta să-i deschidă drumul spre diplomaţie. După ce şi-a finalizat studiile, a lucrat la Institutul pentru Politică şi Economie Internaţională din Belgrad. Aici s-a specializat pe teme de politică internaţională. „Lucrările mele au fost folosite de diferite state din Europa, ceea ce mi-a deschis drumul spre diplomaţie”, a povestit Radenkovic. A început să colaboreze cu Ministerul de Externe al fostei Yugoslavii, iar din anul 1990 a fost chemat să lucreze chiar în cadrul Ministerului. „Am fost chemat la Ministerul de Externe ca şi consilier al ministrului”, a spus consulul. Odată cu schimbarea organigramei ministerului, acesta a ocupat mai multe funcţii în ierarhia instituţiei.

Perioade grele în diplomaţie

Odată cu anul 1995 este numit director adjunct în cadrul Direcţiei pentru Europa din Minister. Din anul 1997, Radenkovic ajunge pe pământ românesc, fiind numit consilier politic al ambasadorului Yugoslaviei la Bucureşti. A fost o perioadă destul de grea pentru diplomaţia sârbă, din cauza deselor evenimente militare din fosta Yugoslavie.

Din 1999 Dragomir Radenkovic a fost numit „însărcinat cu afaceri al Ambasadei”, post pe care îl deţine până în anul 2002, preluând practic rolul de ambasador, într-o perioadă sensibilă pentru relaţiile diplomatice româno-sârbe.

Consulul, despre integrare europeană

Anul 2007 îl aduce pe sârb aproape de casă, în Banat, unde este numit consul general al Republicii Serbia la Timişoara. De aici, Dragomir Radenkovici a avut posibilitatea să conserve şi să dezvolte cultura şi tradiţiile sârbeşti printre conaţionalii din Banat. „La ora actuală, prioritatea Serbiei este integrarea în Uniunea Europeană. Atât voinţa populaţiei majoritare din Serbia, cât şi decizia politică merg în această direcţie. Unde, de fapt, am fost dintotdeauna”, este de părere diplomatul.
Cu toate că are o experienţă diplomatică impresionantă, Dragomir Radenkovic spune că îi este greu să estimeze un timp pentru integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, pentru că trebuie parcurse toate capitolele. „Asta se poate face repede. Aşteptăm să devenim candidat oficial, probabil anul acesta şi  apoi, destul de repede putem încheia negocierile de aderare cu Uniunea Europeană”. Acum se concentrează pe dezvoltarea şi conservarea satelor sârbeşti din Banat, iar cel mai mult apreciază satele de pe Clisura Dunării.

Întrebări şi răspunsuri
Care e zona care păstrează cel mai bine specificul sârbesc?
Personal, cred că spiritul sârbesc, mai intens sau mai slab, este prezent în tot Banatul. Şi, în special, în Clisura Dunării.

Cum sunt relaţiile României cu Serbia?
Este un nivel de comunicaţie bun, o legătură corectă.

Cum sunt priviţii sârbii în Banat?
În Banat mă simt foarte bine, pentru că aici, pe lângă faptul că există o colaborare foarte bună şi bogată, am văzut că există şi o atmosferă primitoare din partea oamenilor.

ce-i place
Este un diplomat prin excelenţă, aşa că spune că sportul său preferat este şahul. Dragomir Radenkovic mai este şi un pasionat de lectură, citind cu multă plăcere atât clasici, cât şi beletristică. Pentru a fi un om informat, îi place să citească şi presa.
ce nu-i place
Nu-i plac neînţelegerile şi divergenţele dintre oameni. Consideră că războaiele sunt un rău care trebuie evitat, fiind un diplomat pacifist. Tocmai de aceea s-a implicat în toate proiectele de colaborare transfrontalieră încercând să-i apropie pe sârbi de români.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite