Reşiţa: PORTRET / Nadia Potoceanu luptă pentru drepturile femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Nadia Potoceanu luptă pentru drepturile femeilor
Reşiţa: PORTRET / Nadia Potoceanu luptă pentru drepturile femeilor

Reşiţeanca este inginer, profesor universitar, prodecan la Facultatea de Inginerie şi activistă a drepturilor femeilor şi tinerilor.

PROFIL
Născută. 16 august 1947 în judeţul Olt.
Studii. Liceul Loga din Timişoara, Facultatea de Inginerie la Institutul Politehnic Traian Vuia din Timişoara, Doctorat la Ingineria Materialelor.
Familie. Căsătorită, patru copii şi patru nepoţi.
Pasiuni. Lectura, călătoriile.


Nadia Potoceanu este cunoscută mai ales de tineri, de oameni de cultură, dar şi de femeile pe care le-a ajutat în decursul lungii sale lupte pentru egalitatea şanselor între sexe. Ingineria este totuşi marea ei pasiune, pe care a transformat-o într-o meserie. A ştiut ce va face încă de mic copil. „Tatăl meu era inginer. De când eram mică, stăteam mai tot timpul pe lângă el şi îl ajutam în diferite lucruri. În liceu am ştiut clar că vreau să fac ingineria“, a spus profesoara.
Nu a pierdut timpul şi a intrat în pâinea meseriei încă de pe băncile şcolii. „Când eram studentă, lucram în fiecare vară ca muncitor necalificat pe şantier. Tatăl meu m-a trimis ca să văd ce înseamnă munca. Era un pic misogin, pentru că spunea de multe ori că fetele nu aveau ce să caute în inginerie decât în învăţământ“, povesteşte doamna Potoceanu. Mintea sa sclipitoare a început să dea roade la doi ani după ce şi-a terminat studiile. S-a angajat la combinatul siderurgic din Reşiţa unde şi-a pus amprenta cu primele sale invenţii. „Am făcut modificări la o transpaletă, la sistemul de desprăfuire de la aglomerator. Încă de când eram în şcoală tatăl meu mă întreba ce am mai inventat“, povesteşte profesoara.

A luptat pentru drepturile femeii
Întrebată cum a ajuns în învăţământ, Nadia Potoceanu are răspuns simplu. „Din greşeală. În acea perioadă mi-am depus dosarul la departamentul de cercetare la un centru din Timişoara. Eram înscrisă la doctorat, şi la actuala Universitate Eftimie Murgu, sau Institutul de Subingineri cum îi spunea înainte, aveau nevoie de cadre didactice. Am intrat atunci ca şi cadru didactic asociat şi am rămas din 1977 aici“, a spus femeia.
Între timp, a ajuns prodecan al facultăţii de inginerie, însă nu a stat pe gânduri când a venit vorba de proiecte pentru semenii săi. În prim plan au fost femeile. Timp de mai mulţi ani a luptat pentru egalitatea şanselor între sexe. A format chiar şi o organizaţie a femeilor care, la început, îşi avea sediul chiar la ea acasă.
„Ne strângeam la mine. Suna soneria întruna. La un moment dat, soţul meu a început să devină oarecum reticent. Între timp, ne-am schimbat sediul“, a adăugat profesoara. Nadia spune că nu a ales să lupte pentru femei din motive personale. „Este puţin ironic, însă eu nu am avut niciodată probleme în această lume a bărbaţilor. Chiar consider că toţi suntem egali, motiv pentru care m-am implicat în aceste proiecte“, a adăugat Nadia Potoceanu.



Întrebări şi răspunsuri
Ce femei vă treceau pragul în perioada în care aţi activat la organizaţia pentru femei?
Aveau tot felul de probleme, financiare, legate de locul de muncă, de sănătate şi nu numai. Am avut chiar şi o doamnă care avea probleme cu numele de familie.

Care este motivul implicării dumneavoastră?
Îmi place ceea ce fac şi o fac cu mare drag. Nu pot să stau locului, îmi place tot timpul să mă implic în ceva constructiv. Meseria mea este completată de toate aceste activităţi.

Cum aţi ajuns să demaraţi proiecte în turism?
Acum 25 de ani am fost ghid internaţional. Am cunoscut o mulţime de locuri şi între timp am început să mă implic în proiecte care vizează judeţul Caraş-Severin.


Ce-i place
Îi place să citească. Îşi cumpără cărţi în mod excesiv pentru că lectura este una dintre pasiunile ei cele mai mari. Îi place să călătorească şi să cunoască locuri noi. Îi place să predea studenţilor în aşa fel încât ei să înţeleagă. Acest lucru l-a învăţat în urma unor cursuri din străinătate, unde a realizat că este foarte importantă relaţia dintre profesor şi student.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii mincinoşi şi tot ce are legătură cu minciuna. Nu-i place lipsa de punctualitate. Este o persoană foarte punctuală şi consideră că un om care nu respectă acest lucru nu respectă nici evenimentul propriu-zisă şi nici persoana cu care intră în contact.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite