Reşiţa: PORTRET / Dusan Pasic, specialist în aruncări de la şapte metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Dusan Pasic, specialist în aruncări de la şapte metri
Reşiţa: PORTRET / Dusan Pasic, specialist în aruncări de la şapte metri

Fost înotător profesionist, extrema vicecampioanei României îi execută pe portari cu precizia unui lunetist adevărat.

Profil:

Născut. 29.02.1976, Kikinda, Serbia.
Experienţă. Handbalist profesionist.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Sârbul Dusan Pasic, „Paşa”, cum îi spun colegii de la UCM Reşiţa, este unul din cei mai buni executanţi ai aruncărilor de la şapte metri care joacă la ora actuală în Liga Naţională de Handbal. În ciuda faptului că este un tip emotiv, acesta dă dovadă de o stăpânire de sine extraordinară şi găseşte mai tot timpul punctul slab al omului dintre buturile adverse.

Înainte să capete apelativul de „expert în aruncări de la şapte metri”, handbalistul UCMR-ului a practicat înotul. „La vârsta de 4 ani am început să înot. Am practicat acest sport cinci ani şi pot să mă laud şi cu rezultate. Când aveam 6-7 ani, am fost campion de juniori al Serbiei, dar am renunţat la scurt timp să mai intru în bazin, pentru că  nu îmi plac sporturile fără minge. Îmi plac mai mult jocurile sportive. De asta am renunţat la înot şi am îmbrăcat echipamentul de fotbalist. Apoi am jucat pentru o vreme la echipa de juniori a clubului din Kikinda”, îşi aminteşte Dusan. 

Campion al Serbiei la înot

Provenind dintr-o familie de sportivi, Paşa nu a stat departe de terenul de sport nici după ce a lăsat deoparte mingea de fotbal. „La vârsta de 13 ani am pus pentru prima dată mâna pe mingea de handbal. Tata a fost un foarte bun portar de handbal şi, probabil, a contat şi asta în alegerea mea. Am avut în el un exemplu şi de 16 ani joc fără întrerupere în prima ligă. La început am prins o echipă foarte bună, în care juca pe extremă un tip foarte bun. După o vreme am prins şi eu echipa şi n-am mai ieşit din primul şapte”, spune sârbul Reşiţei.

După mai mulţi ani petrecuţi în prima ligă din ţara vecină, pentru Dusan Pasic a urmat un periplu prin Turcia şi Italia. Revenit acasă, în Serbia, acesta a realizat eventul în 2005 cu HC Vojvodina, sezon în care a atras atenţia echipei din Ulm, care juca în liga a doua din Germania. Statutul de extracomunitar şi dificultăţile de care a avut parte în obţinerea permisului de muncă l-au împiedicat să debuteze în Bundesliga 2, dar l-a apropiat de Reşiţa.

„Am ales UCMR-ul şi mă bucur. La început nu mi-a plăcut aici, dar acum m-am obişnuit. Rezultatele sunt foarte frumoase. Am câştigat de trei ori Cupa Challenge şi sper ca anul acesta să luăm şi titlul. Este o atmosferă frumoasă la meciurile noastre”, afirmă handbalistul.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai frumos moment din cariera ta de sportiv?
Fără îndoială, episodul Drammen. Acolo am câştigat pentru prima dată Cupa Challenge. Nimeni nu ne dădea nicio şansă şi am produs o surpriză uriaşă. Primirea de la Reşiţa a fost fantastică.

Care este secretul tău la aruncările de la 7 metri?
Asta nu pot să spun. Ar însemna să nu mai dau gol niciunui portar. E secretul meu şi îl voi păstra.

Care este următorul obiectiv pe care vrei să-l atingi ca sportiv?

Îmi doresc mult să câştig campionatul în România cu UCMR. Probabil că mai joc vreo trei ani şi mă las. Dar asta îmi doresc acum.

Ce-i place

„Îmi plac vacanţele, în special cele la mare. Iubesc marea, pentru că acolo pot să înot şi să pescuiesc. Îmi place să mă uit la filme, în special la cele de acţiune. Aşa mă deconcentrez după un meci greu, cu presiune mare”, mărturiseşte elevul lui Aihan Omer.

Ce nu-i place


„În primul rând nu-mi plac oamenii care mint şi care vorbesc pe la spate. Dacă cineva are să-mi spună ceva, să o facă direct, să-mi spună mie, nu pe la colţuri. Nici cantonamentele nu-mi plac, dar fără ele nu se poate, aşa că nu am încotro”, spune Paşa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite