Reşiţa: PORTRET / Daniel Pantea cucereşte Canada cu gândul acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Daniel Pantea cucereşte Canada cu gândul acasă
Reşiţa: PORTRET / Daniel Pantea cucereşte Canada cu gândul acasă

Tânărul a reuşit să-şi construiască, prin ambiţie, o viaţă decentă pe un alt continent. Un semn de schimbare în bine a României l-ar aduce mai repede acasă.

PROFIL
Născut. 17 februarie 1974
Studii. Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ Craiova
Familie. Necăsătorit


Daniel Pantea este un tânăr care şi-a dorit foarte mult să emigreze în Canada. Şi a reuşit. Acum, locuieşte în Montreal şi lucrează la o importantă firmă cu specific IT.
În anul 2005 a făcut- toate demersurile pentru a primi acceptul de a pleca în Canada. Şi-a aprofundat cunoştinţele de limba franceză şi a depus la Ambasada Canadei din România, un dosar complet. După un riguros interviu, a fost admis să plece. Ajuns în Canada, Daniel s-a acomodat repede cu stilul de viaţă.
„Este adevărat că în Canada nu umblă câini cu covrigii în coadă, dar există aici un alt raport pentru viaţă. Mi-am dorit foarte mult să plec pentru că eram sătul de România“, a spus Daniel.

Lucrează la „înălţime”
Visam de mic, ca multi alţii, să văd America şi zgârie norii. Eram fascinat când vedeam atâtea locuri frumoase la televizor, iar acum, am ajuns să lucrez într-un zgârie nor, cea mai înaltă clădire din Montreal“, a povestit Daniel Pantea. Cu toate acestea, traiul din Canada nu este unul foarte roz.
Tânărul recunoaşte că situaţia lui financiară este una mulţumitoare, dar dorul de casă este greu de suportat. Recent, Daniel a fost în vizită, la Reşiţa.
S-a întâlnit cu prietenii de o viaţă, iar cel mai important lucru, şi-a revăzut familia. Recunoaşte că a avut nevoie de două zile să se acomodeze, dar niciodată nu a uitat de unde a plecat. „Am văzut o ţară schimbată în bine în ceea ce priveşte nivelul de trai. Nu am mai fost acasă de doi ani. M-am bucurat că am ajuns să merg la Văliug, Gărâna, locuri care mi-au marcat adolescenţa.

„Locurile natale le port cu mine”
„Nu ştiu, dar oriunde m-aş duce, cred că locurile unde am crescut, merg cu mine. Am avut un sentiment de nedescris atunci când am intrat în oraş. Mi-era foarte dor de casă. Poate că nu am realizat acest lucru decât în momentul în care am revăzut locurile dragi mie“.
Nu a exclus niciodată posibilitatea de a reveni pentru totdeauna acasă, dar situaţia în care se află municipiul şi ţara îl pun pe gânduri pe Daniel.
„Există posibilitatea să părăsesc Canada. Aici se lucrează într-un mod alarmant de greu. Ai posibilitatea să îţi faci un concediu, dar practic, lucrezi de dimineaţa şi până seara, până când totul devine monoton. Mă îngrozeşte şi faptul că tot mai mulţi tineri din Europa şi, mai ales din România, vin spre Canada, iar acest aspect scoate în evidenţă situaţia dificilă din aceste ţări. Poate dacă se schimbă ceva în bine, atunci mă voi gândi cu siguranţă, să mă întorc acasă “, a mai adăugat Daniel Pantea.




Întrebări şi răspunsuri

Cum faci faţă dorului de casă?
Am noroc că tehnologia a avansat atât de mult, încât pot să vorbesc cu cei de acasă cât de des vreau. De asemenea, am aici un grup de români cu care îmi petrec timpul liber.

Ce ar trebui să se schimbe în România?
După doi ani, eu am văzut ceva schimbări în bine. Totuşi, cred că statul este indiferent la nevoile tinerilor. Este foarte greu să ai o casă sau un loc de muncă stabil. Poate că acestea ar trebui să fie priorităţile celor din guvern.



Ce-i place
„Îmi place să ascult muzică şi să mă întâlnesc cu prietenii la un grătar. Îmi place să fac drumeţii în natură.“

Ce nu-i place
„Nu-mi plac dezordinea şi miciuna. În rest, am pretenţia de la mine că sunt un tip puternic şi că trec peste orice problemă.“

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite