Reşiţa: PORTRET / Maria Neubauer Cea mai pricepută gospodină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Maria Neubauer  Cea mai pricepută gospodină
Reşiţa: PORTRET / Maria Neubauer Cea mai pricepută gospodină

Femeia a învăţat să gătească în copilărie şi păstrează tradiţiile şi reţetele învăţate de la mama şi de la bunica, specifice germanilor din Banatul Montan

PROFIL
Născută - 10 august 1929, la Ferdinandsberg, actualmente Oţelu Roşu
Educaţie - Şcoala Germană Ferdinansberg
Ocupaţie - Pensionară
Familie - Văduvă

Frau Neubauer s-a născut într-o familie de etnici germani din Ferdinandsberg, actualmente Cartierul „Ferdinand” al oraşului Oţelu Roşu. Fire sportivă, a început să joace tenis de masă, prilej cu care îl cunoaşte şi pe soţul său, Iacob Neubauer, care era gimnast în Lotul Olimpic al României.

Sportul i-a apropiat
Faptul că erau sportivi i-a apropiat pe cei doi, deşi locuiau în oraşe diferite. S-au căsătorit în anul 1949 şi s-au mutat la Reşiţa, unde se pregătea Lotul Olimpic de gimnastică masculină a României. Maria Neubauer a trebuit să renunţe la tenis de masă. „Făceam foarte multe excursii, ieşiri în natură, am călătorit şi în străinătate, am avut o viaţă activă”, a povestit femeia.  Legătura cu viaţa sportivă o întrerupe în anii ’70 când, din cauza unei „hernii de disc”, nu mai poate practica sport de performanţă. Cu toate acestea nu a renunţat la mişcare şi la o viaţă activă.

A fost casieră
La Reşiţa Frau Neubauer s-a angajat casieră la Universalul Vechi. Apoi a trecut la departamentul de vânzări al Fabricii de Şamotă. „Aveam contracte în toată ţara şi vindeam în străinătate”, a povestit femeia. De gătit a învăţat de la bunica şi de la mama sa, chiar de când era domnişoară. „Înainte fiecare domnişoară trebuia să ştie toată treaba în gospodărie. Şi să gătească şi să spele sau să facă curat. Chiar şi acum, la această vârstă, eu îmi fac totul acasă, am grijă de toată gospodăria mea”, a povestit nemţoaica.

Te lingi pe degete
Frau Maria este renumită pentru mâncarea gustoasă de post pe care o face, în special spanacul. „Noi gătim de post şi o supă de zarzavat. Găteam din grădină, aveam casă mare, cu zarzavaturi multe: fasole verde, zarzavaturi. Şi acum am o mică grădinuţă la Reşiţa. Ce nu am în grădină cumpăr de la piaţă. Spanacul de post este foarte bun asortat cu cartof fiert, cu puţină sare. La supă fac şi nişte găluşte, să fie mai bogată masa”, a povestit femeia.

De opt ani este văduvă
De opt ani de zile viaţa a despărţit-o de soţul său, pe care l-a apreciat şi preţuit extrem de mult. Cu dragoste în suflet şi acum povesteşte despre marele campion de gimnastică, despre sculturile care l-au făcut celebru şi pe care le păstrează cu drag, dar şi despre locurile pe care le-au vizitat împreună. Nepoţii îi umplu Mariei Neubauer sufletul de lumină şi ochii de viaţă, bucurându-se de fiecare vizită a lor, răsfăţându-i cu bunătăţi tradiţionale, cum numai ea ştie să facă.

Întrebări şi răspunsuri
Cum a fost soţul dumneavoastră?
A fost un mare sportiv, a avut reuşite şi cu lotul Reşiţei şi cu cel al României. Mă bucur că nu este uitat nici astăzi.

Cum era ca artist?
Foarte apreciat, a avut multe expoziţii internaţionale, dar şi aici, iar faptul că s-au scris cărţi şi că mai este pomenit şi amintit chiar şi astăzi, când nu mai este printre noi, dovedeşte aceasta.

Ce gătiţi tradiţional?
Totul! De la mâncarea de Paşte cu ciorbă de miel şi drob la simpla mâncare de zi cu zi.

Ce-i place
Îi place să lucreze în grădină, îi plac foarte mult florile, de care s-a înconjurat şi ţine mereu cu drag cratiţa-n mână. Este mare iubitoare de natură şi de plimbări dar şi o iubitoare a sportului, chiar la optzeci de ani.

Ce nu-i place
Nu-i place bârfa şi vorba în zadar, oamenii care nu au respect şi tinerii care nu sunt bine educaţi. Nu-i place să se piardă tradiţiile cu care a crescut şi nici nu concepe că cineva poate uita limba germană, odată ce s-a născut vorbind această limbă.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite