Reşiţa: PORTRET / Carla Negrea Troner a câştigat peste 400 de medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Carla Negrea Troner a câştigat peste  400 de medalii
Reşiţa: PORTRET / Carla Negrea Troner a câştigat peste 400 de medalii

Înotătoarea reşiţeană a reprezentat România la două olimpiade.

Profil:

Născută: 25.01.1974, Reşiţa 
Studii: Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău
Ocupaţia: Profesor de educaţie fizică şi sport
Familie: Căsătorită, are o fetiţă

Carla Negrea Troner a început să practice înotul  de la vârsta de cinci ani, atunci când totul era doar o simplă bălăceală.
„Mi-a plăcut încă de mică să înot, ţin minte că mergeam alături de părinţii mei la Lacul Sărat de la Sovata. Era o zonă delimitată pentru copii, dar eu înotam mult mai departe. Îmi plăcea să stau toată ziua în apă, dar răceam foarte des şi părinţii mei au hotărât să renunţ  la bazin”, a povestit sportiva. În paralel cu înotul campioana a fost atrasă şi de desen, fiind înscrisă la Casa de Cultură din acea vreme.

„Îmi plăcea să desenez, însă iubeam mai mult înotul, dar pentru că părinţii nu au  fost de acord să merg la bazin, am minţit că merg la pictură şi fugeam la bazin. Totul a mers până când m-a prins o colegă de-a mamei cu capul ud pe stradă în luna noiembrie. Atunci părinţi mei au aflat că eu nu am  renunţat sub nicio formă şi au decis să mă sprijine pe întreg parcursul carierei mele”, a mai spus Carla. Orele petrecute la bazin şi efortul pe care tânăra trebuia să-l depună zilnic la antrenamente au făcut-o pe Carla să aibă un moment de ezitare, când s-a gândit să renunţe.

Sfătuită să nu renunţe, înotătoarea a început antrenamentele cu o nouă profesoară, Cristina Schuster. „Nu ajungeam astăzi să mă bucur de rezultatele actuale dacă doamna antrenoare nu era alături de mine. M-am ataşat foarte mult de doamna Schuster şi am decis să merg mai departe sub îndrumarea sa”, a adăugat Carla.

Prima medalie de aur

Talentată şi devotată pasiunii sale, Carla s-a bucurat de primul loc I la un concurs din Ungaria. „Primul meu concurs în care am fost medaliată cu aur a avut loc în Tatabania, în anul 1984 şi a fost un concurs local. Îmi amintesc că îmi plăcea locaţia. De la acest concurs am venit încărcată de ciocolată şi sucuri. Atunci la noi nu găseai la discreţie tot ce doreai”, a adăugat  campioana.

După 18 ani de activitate, în care a obţinut peste 400 de medalii şi a reprezentat România în repetate rânduri la Campionate Europene dar şi la două Olimpiade, Carla nu şi-a încetat activitatea sportivă. „La terminarea facultăţii am decis să mă ocup de antrenorat. Timp de 11 ani am avut sute de elevi. În prezent am o grupă mică dar cu foarte mulţi elevi de perspectivă”, a adăugat profesoara.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai bun rezultat obţinut de-a lungul carierei?
Unul din cele mai bune rezultate este locul şapte cu ştafeta la Olimpiada din 1996, de la Atlanta. Aceasta fiind  a doua participare la olimpiadă, prima fiind în 1992 la Barcelona.

Cariera de înotătoare a fost încheiată definitiv de când antrenaţi?
Chiar în anul când am decis să antrenez am participat la Cupa Ţărilor Latine în Portugalia, unde am obţinut locul trei. De un an de zile particip la Cupele Veteranilor alături de prietena mea Luminiţa Dobrescu, dar şi de alte foste campioane.

Cum a fost primul concurs într-o ţară democratică?
În 1987 am fost în Italia la un concurs. Competiţia s-a ţinut la Trento. Acolo am obţinut trei medalii de aur. Mi-a plăcut foarte mult, a fost prima dată când am simţit că trebuie să continui.

Ce-i place


„Iubesc călătoriile. Îmi place să merg în excursii de câte ori am posibilitatea. Îmi place să stau cu fetiţa mea Ariane, care este cea mai mare realizare de până acum. Şi dacă aş avea posibilitatea, mi-ar plăcea să ajung în Africa, Egipt sau China”, a spus Carla.

Ce nu-i place

„Nu sunt multe lucruri care nu-mi plac, m-am bucurat mereu de un mediu plăcut. Ce nu accept este minciuna, chiar şi elevilor mei le-am explicat că nu este frumos să mintă”,  a încheiat Carla.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite