Reşiţa: PORTRET / Lucia Munteanu a descoperit un Ginkgo Biloba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Lucia Munteanu a descoperit un Ginkgo Biloba
Reşiţa: PORTRET / Lucia Munteanu a descoperit un Ginkgo Biloba

Profesoara de ecologie a dat peste mai multe specii de plante ieşite din comun şi s-a dedicat în totalitate protejării mediului înconjurător.

Profil
Născută - 7 decembrie 1954, Maramure.
Studii - Facultatea de Biologie.
Familie - Profesoară de ecologie la Liceul Industrial „Ştefan Anghel“ din Reşiţa.
Pasiuni - Natura.

Lucia Munteanu s-a născut într-o localitate mică din judeţul Maramureş. Iubirea ei pentru natură şi mediul înconjurător a făcut-o pe tânăra adolescentă să transforme pasiunea ei în meserie. A ales biologia iar absolvirea facultăţii a fost primul pas al tinerei de atunci în lupta pentru protejarea mediului înconjurător.

„Am ajuns în Reşiţa în anul 1978 ca profesoară, printr-o repartiţie guvernamentală. Am început să lucrez ca şi profesoară de biologie, şi am rămas aici. De atunci predau la acelaşi liceu“, a spus ecologista. Profesoara spune că între biologie şi ecologie a fost o legătură atât de puternică încât pasul de trecere de la meseria de biolog la cea de ecologist a fost uşor de făcut.

Cu toate acestea, Lucia Munteanu spune că decizia ei de a miza mai mult pe ecologie a fost luată şi de nevoie. „Am rămas fără ore de biologie pentru că s-a redus numărul de cursuri la specialitatea mea în toate liceele industriale. De nevoie, m-am mişcat repede, şi am devenit profesoară de ecologie“, a spus femeia.

Între cursuri şi descoperiri

Chiar dacă profesoara predă cursuri de ecologie doar de patru ani, ea avea un laborator de dinainte. După un an, profesoara a obţinut acordul pentru înfiinţarea primei clase de ecologie din Reşiţa. Primii săi elevi care au învăţat cum să iubească natura sunt şi marea mândrie a Luciei Munteanu.

„Marea majoritate din elevii din prima mea clasă de ecologie sunt acum studenţi la facultatea de ecologie din Timişoara“, a spus plină de mândrie profesoara. Cursurile la clasă nu erau singura sa preocupare. Primul său proiect de ecologie a avut ca temă izvoarele din municipiul Reşiţa. Înainte ca să i se alăture membrii clubului Rotary, femeia a luat la rând toate izvoarele din municipiu şi le-a inscripţionat cu tăbliţe pe care era scris dacă apa izvorului este potabilă sau nu. „Sinceră să fiu, a fost mai mult entuziasm din partea mea pentru că nu eram eu în măsură să spun dacă apa este potabilă sau nu. Cei de la DSP sunt în măsură să facă aceste controale“, a precizat ecologista.

Arbori şi plante rare

Al doilea proiect al Luciei Munteanu pe cât a fost de spectaculos, pe atât a fost de interesant. Ecologista a început să se ia după vorbele bătrânilor, umblând prin judeţ în căutare de plante rare. Şi le-a găsit. Arborele de Ginkgo-Biloba din Reşiţa a fost descoperit şi inscripţionat de ea.

Întrebări şi răspunsuri
În afară de aceste două proiecte mai pregătiţi şi altul?
Bineînţeles. Am început să lucrez la cel de-al treilea proiect care are ca temă cadastrarea zonelor verzi ale Reşiţei. Vom lua toate parcurile la rând, vom inscripţiona arborii cu tăbliţe pe care va scrie starea de sănătate a lor, vârsta, specia şi alte date. De asemenea, acum obţin informaţii despre istoricul fiecărui parc din Reşiţa.

Costurile unui asemenea proiect sunt mari. Cine vă finanţează?
Deocamdată totul am făcut pe cheltuiala mea. Am încercat să obţin o finanţare, pentru că nu pot face faţă şi nu pot cumpăra doar eu cele necesare, nu am reuşit încă.


ce-i place
Îmi place foarte mult meseria mea. Îmi place să lucrez cu copiii mei, nu mă plictisesc deloc. Sunt un ecologist convins şi pentru mine meseria este o pasiune. Sunt foarte norocoasă din acest punct de vedere, că pot să-mi practic pasiunea.
ce nu-i place
Nu-mi place prostia. Pot spune că urăsc prostia afişată şi oamenii care nu fac nimic pentru a obţine minime informaţii pentru a se cultiva. Nu-mi place că oamenii nu respectă mediul în care trăiesc şi nu fac nimic pentru a-l proteja. Aşa îşi protejează şi sănătatea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite