Reşiţa: PORTRET / Livia Muntean, business la librărie, muzică în suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Livia Muntean, business la librărie, muzică în suflet
Reşiţa: PORTRET / Livia Muntean, business la librărie, muzică în suflet

Cântăreaţa de muzică populară conduce cu mână de fier o mică afacere de mai bine de 30 de ani.

PROFIL
Data naşterii: 14.04.1947
Studii: Şcoala Populară de Artă
Ocupaţie: manager
Familie: văduvă, are doi băieţi Marius şi Valentin


Livia Munteanu este proprietara unei librării dechise de mai bine de 30 de ani. Este o doamnă energică, care şi-a dedicat viaţa afacerilor, dar care are şi o mare pasiune pentru muzica populară. „Mi-a plăcut mereu muzica. La cinci ani cântam de dimineaţa până seara în oglindă, stăteam mereu pe poante, jucam teatru, trăiam prin muzică”, a spus antreprenoarea.
Debut la 15 ani
Bihoreancă de origine, Livia s-a stabilit în Banat. După absolvirea liceului în anul 1961, aceasta s-a angajat în domeniul desfacerii cărţii şi al papetăriei, dar nu a uitat nicio clipă de pasiunea sa pe care o practica în paralel cu serviciul.
„Nu a existat o zi în care să nu cânt, mergeam la spectacole, aveam turnee prin ţară. Fiecare pas al meu era însufleţit de muzică. Am avut mereu aprecieri şi laude de la persoanele din jurul meu. Părinţii au fost mereu lângă mine şi m-au încurajat.Tata, in special, era foarte bucuros. Cântam muzică populară din Banat”, a povestit Livia. Interpreta şi-a urmat cu perseverenţă pasiunea şi la doar 15 ani a avut debutul muzical.
„Nu am avut niciun impediment în a-mi urma pasiunea. Şi probabil datorită dăruinţei cu care am lucrat am reuşit la 15 ani să debutez pe scena Casei de Cultură din Reşiţa chiar de opt martie. Am avut emoţii, dar au fost constructive. Eram altă persoană pe scenă. Trăiam acel moment. Eram în elementul meu”, şi-a amintit cu emoţii cântăreaţa. Talentata Livia Muntean a avut o propunere de la Ansamblul Ciocârlia din Bucureşti, însă a refuzat să plece de acasă.

Participări la festivaluri în ţară
„Am avut numeroase oferte de colaborări, primul a venit de la Ansamblul Ciocârlia, însă la acea vreme am considerat că e mai bine să stau acasă. Mă gândeam că o copilă să meargă singură în capitală nu e cea mai bună alegere. Dar asta nu m-a impiedicat să merg mai departe şi să particip la toate spectacolele din ţară”, a explicat doamna. Cântăreaţa de muzică populară şi-a dorit să scoată un disc, însă la acea vreme acest lucru era greu de realizat. „Într-un timp m-am gândit să scot un album. Am avut numeroase piese frumoase, melodii pe care le cântam cu sufletul. Însă nu am reuşit să scot un album deoarece Banatul nu era foarte bine văzut la casa de producţii din acea perioadă”, a completat artista.
Cu toate impedimentele acelei perioade Livia a reuşit să se facă remarcată chiar şi la cele mai importante festivaluri de muzică populară din ţară. „La 23 de ani am participat la Festivalul Naţional de Muzică Populară «Maria Tănase». Acolo am cântat «Cine ma aude cântând». La acest festival am participat la amatori deşi toţi au crezut că sunt profesionistă. Toată lumea era uimită de lejeritatea cu care urcam pe scenă şi cântam. De multe ori trebuia să facem faţă unei săli întregi fără microfoane”, a mai spus managerul.


Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important premiu obţinut ca interpretă?
Cel mai important premiu este cel de la Festivalul «Maria Tănase» unde am obţinut premiul special. Am foarte bucuroasă că am fost apreciată la un concurs de o asemenea anvergură.

De ce aţi renunţat la muzică şi aţi preferat să vă îndreptaţi spre afaceri?
Nu puteam să mă impart în ambele locuri. Trebuia să aleg şi am ales familia şi serviciul. Am muncit cot la cot cu angajatele. După Revoluţie am fost printre primele firme private deschise în localitate. Sunt de 30 de ani în librărie, dar nu am uitat nicio secundă de pasiunea mea.



Ce-i place
„Îmi place frumosul. Îmi plac hainele, îmi place să fiu o persoană cochetă. Îmi plac florile, animalele, iubesc oamenii. Când am timp merg la spectacole, citesc şi navighez pe internet”.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să văd oamenii trişti în jurul meu. Nu îmi place că în ultimul timp a scăzut puterea de cumpărare si a crecsut ignoranţa. Şi nu îmi place că multe persoane care lucrează pentru patron au impresia că muncesc pentru alţii, nu şi pentru ei”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite