Reşiţa: PORTRET / Valeriu Marişescu aduce zilnic ştirile reşiţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerciantul vrea să aibă propriul chioşc de ziare atunci când va ieşi la pensie. El este unul din cei mai apreciaţi şi sociabili vânzători de ziare din Reşiţa.

PROFIL
Născut: 19.04.1962
Familie: Căsătorit are doi copii
Studii: Şcoala de Maiştrii Oţelari
Profesia: Maestru oţelar



Oţelar de profesie, Valeriu Marişescu a lucrat timp de 18 ani în oţelărie. Meserie la care a renunţat din cauza unor probleme medicale. „Am terminat Liceul Metalurgic şi mi-a plăcut meseria de oţelar, era în acea vreme foarte căutată  şi după ce am terminat liceul am început să lucrez”, a spus Valeriu. Deşi era devotat muncii şi coordona 100 de oameni într-un schimb, oţelarul şi-a schimbat meseria şi a intrat în presă. „În momentul în care am renunţat la serviciul din oţelărie am decis să lucrez într-un chioşc de ziare. Îmi plăcea foarte mult să citesc, zilnic cumpăram ziare şi era ceva uşor şi simplu de făcut pentru mine”, a povestit vânzătorul.
Pasionat de lectură, Valeriu s-a regăsit în lumea cărţilor şi a revistelor şi a reuşi să se adapteze unui nou mediu de unde zilnic serveşte zeci de reşiţeni cu cele mai noi ştiri. Fire sociabilă vânzătorul şi-a făcut mai mult decât clienţi, zilnic în chioşcul de ziare îi trec pragul prieteni, cunoştinţe, abonaţi care vin să cumpere un ziar sau o revistă. „Am încercat să socializez, să am răbdare, să îi ascult”, a spus comerciantul. Valeriu îşi întelege clienţii şi îi place să îi servească pe toţi cei care îi trec pragul. „Zeci de persoane cumpără zilnic de la noi. Acum, de când cu cărţile Adevărul, mulţi vin şi mă aşteaptă dimineaţa, plus că sunt şi foarte mulţi abonaţi”, a mai spus acesta.

Un job transformat într-o afacere
Cel puţin 100 de oameni vin zilnic în chioşc pentru a lua un ziar. „Cei mai mulţi clienţi sunt de vârsta a doua, ei probabil au mai mult timp liber şi vin să cumpere. Tineretul este mai puţin interesat de presa scrisă”, a povestit Valeriu. De opt ani de zile Valeriu lucrează cu ziarele, el îşi face un stoc zilnic, ştie ce şi cât poate vinde într-o zi. De doi ani de zile acesta lucreză şi mai motivat deoarece munceşte şi pentru el. „Am decis să colaborez cu şeful meu şi astfel de aproximativ doi ani lucrez şi pentru mine. Este motivant ceea ce fac şi sper ca la pensie să am un magazin propriu”, a mai adăugat comerciantul.
Ziare vândute la telefon
Mereu preocupat de bunul mers al afacerii, Valeriu a găsit o modalitate ingenioasă de a oferi cele mai bune servicii. „De multe ori comunic cu clienţii la telefon. Ei mă sună şi mă roagă să le ţin ziarul dacă nu ajung la prima oră sau îmi spun de ce au nevoie şi aduc exact revista sau ziarul pe care aceştia îl solicită”, a mai povestit acesta.




Întrebări şi răspunsuri

Câte cărţi aţi vândut cel mai mult într-o zi?
Am vândut 200 de ziare de la Click, acesta a fost recordul meu. Acum cum sunt tot felul de colecţii cu cărţi, dvd-uri, lumea este înebunită, am în jur de 150 de persoane doar abonaţi. Din păcate nu se poate acoperi cererea de multe ori.

O să vă deschideţi propriul chioşc de ziare?
Sper că după ce ies la pensie să pot să am afacerea mea proprie şi să am chioşcul meu.

Vă place să scrieţi?
Îmi place să citesc, dar şi să scriu. Am scris în armată un album de poezii, peste 20. Dacă voi putea, am să scriu un roman.




Ce-i place
„Îmi place să mă plimb în aer liber, îmi place sportul. Mă uit la fotbal, la tenis. Iubesc pescuitul şi merg la peşte ori de câte ori am posibilitate. Îmi mai place să lucrez cu oamenii şi să fiu înconjurat de persoanele dragi”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea, minciuna, ura, sunt nişte sentimente care nu ar trebui să existe între persoane. Consider că persoanele care spun adevărul au mai mult de câştigat decât unele care ascund ceva”.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite