Reşiţa: PORTRET / Flavia Gruiescu predă simultan la două clase diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Flavia Gruiescu predă simultan la două clase diferite
Reşiţa: PORTRET / Flavia Gruiescu predă simultan la două clase diferite

Învăţătoarea predă de 30 de ani în Văliug şi este devodată catedrei.

PROFIL
Data naşterii. 18.05.1957, Caransebeş
Studii. Liceul Pedagogic din Arad
Ocupţie. învăţătoare
Famile. căsătorită, doi băieţi de 28 şi 29 de ani, Mircea şi Bogdan


Flavia Gruiescu este o doamnă care s-a dedicat carierei de învăţătoare, chiar din prima zi de şcoală. Flavia a avut o copilărie absolut normală. A fost foarte cuminte, nu a ieşit niciodată din cuvântul părinţilor săi şi s-a simţit vinovată când mama sa a fost chemată la şcoală, pentru că ea a avut un comportament considerat inadecvat pentru acea vreme. „ Un coleg a spus o glumă în timpul orei, iar eu am zâmbit. Alţi colegi au râs. Atunci elevul de serviciu ne-a scris pe tablă. Mama a fost chemată la şcoală, iar mie mi se rupea sufletul că imaginea mea de copil model a fost un pic şifonată. Am fost ascultătoare şi nu îmi supăram părinţii”, a spus Flavia. Copilăria şi-a petrecut-o şi la Oraviţa şi Reşiţa. Când a absolvit clasa a VIII-a avut o mică dilemă. Nu ştia spre ce liceu să se îndrepte, pedagogic sau sanitar. A decis că trebuie să se facă învăţătoare.
„Obişnuiam să mă joc mereu. Eram asistentă sau învăţătoare în toate rolurile. Aşa am plecat la Arad. Profesorii erau destul de severi, o severitate pe care acum nu o mai întâlnim.Noi îi respectam pe dascăli, iar ei se ocupau de noi. Ei ne-au insuflat dragostea pentru această meserie”, a explicat învăţătoarea.

A fost mândră de locul de muncă
Flavia predă la Văliug de 30 de ani. Aici a fost primul ei loc de muncă. A primit repartiţie după absolvire şi a venit aici. De atunci, a format opt generaţii de elevi.
”Am intrat la clasă cu speranţe mari. Eram bucuroasă că am o meserie în mână. Am fost foarte mândră de mine. Mai ales atunci când am pus mâna pe catalog. Simţeam o măreţie de nedescris atunci când dădeam lucrări, când le corectam, când le explicam copiilor lecţiile”, a explicat Flavia. De aproape 20 de ani, învăţătoarea predă la clase simultane. Numărul mic de cadre didactice a obligat învăţătorii din localităţile din mediul rural să predea la două clase în acelaşi timp. „Am şi uitat cum este să predai la o singură clasă. Fac ore şi cu clasa I şi cu clasa a III-a. Este destul de dificil. Predau o materie de clasa I şi una de clasa a III-a.

A refuzat viaţa la oraş
Sistemul de învăţământ este mult schimbat. Cred că cel vechi era mult mai eficient. Atunci erau manuale unice. Acum sunt multe manuale, iar materia este destul de greoaie pentru mintea unui copil”, a spus Flavia.
Învăţătoarea nu a vrut să vină la oraş. Preferă liniştea şi simplitatea oamenilor de la sat. Este atrasă de munte şi de toate minunăţiile care sunt în zonă. Nu ar da casa din Văilug pentru nimic în lume, iar dacă ar fi să o ia de la început ar face acelaşi lucru.


Întrebări şi răspunsuri
Cum sunt generaţiile de copii?
Imediat după Revoluţie a fost destul de greu. Copiii nu mai învăţau, iar părinţii îi încurajau să facă acest lucru. Acum oamenii au început să realizeze că fără şcoală nu fac nimic.

Care este rolul învăţătorului în formarea copilului?
Noi le explicăm ce trebuie să înveţe, le predăm. Îl facem pe copil să înţeleagă, dar trebuie ca şi părintele, acasă să lucreze cu ei. Este necesar. Anul trecut am avut o promoţie foarte bună. Am reuşit să-i stimulez cu fel de fel de concursuri să înveţe şi să-şi facă temele. Apoi au făcut ei pariuri că temele nu au greşeli. A fost constructiv.

Cum vă petreceţi timpul liber?
Casă şi grădină. Vara facem drumeţii, iar în tinereţe stăteam foarte mult la lac.



Ce-i place
Aş vrea foarte mult să învăţ să lucrez mai bine pe calculator. Mă descurc, dar mi-e teamă. Nu mă las până nu reuşesc acest lucru. Îmi place să fac prăjitură şi să-mi servesc musafirii cu ea.

Ce nu-i place
“Nu-mi place minciuna. Nu-mi plac oamenii care nu au curajul să-şi recunoască greşelile. Nu-mi place când cineva spune ceva şi nu se ţine de cuvânt”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite