Resita: PORTRET / Gheorghe Enea este expert în lupte libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET / Gheorghe Enea este expert în lupte libere
Resita: PORTRET / Gheorghe Enea este expert în lupte libere

Tânărul de 17 ani a venit la Reşiţa pentru a se antrena alături de Lotul Naţional de Lupte.

Profil

Născut - 22.03.1992, Covasna
Educaţie - Liceul Sfântul Gheorghe
Ocupaţie - Elev
Familie - Necăsătorit

Enea Gheorghe este un sportiv dedicat mişcării încă de la şapte ani. Primii paşi în sport i-a făcut în clasa I, dar la acea vârstă sportul nu reprezenta decât o joacă în sala de sport.

„Luptele erau simple trânte pe saltea. Eram un copil care se acomoda foarte bine în cercuri sportive. Ştiu că îmi doream enorm să ajung mare campion, deşi nu realizam ce sacrificii presupune acest lucru”, a spus luptătorul.

Prima participare la un concurs

Luptătorul a lăsat deoparte jocul din faţa blocului şi majoritatea timpului l-a petrecut în sala de sport. Sutele de antrenamente s-au concretizat în timp într-o mare performanţă. Prins în mirajul luptelor, Gheorghe a decis să participe şi la concursuri .„Primul meu concurs a fost la Cupa Prietenia. Nu era o competiţie de foarte mare anvergură, dar era una antrenantă. Luptam cu ruşii. Ei sunt consideraţi o forţă  în acest sport”, a mai spus tânărul.

Performanţa l-a adus la Reşiţa

Odată cu trecerea timpului, Gheorghe Enea s-a alăturat Lotului Naţional de Juniori al României la lupte libere care îşi desfăşoară activitatea în oraşul de pe Bârzava. „Mi-am dorit să ajung la lot. Chiar dacă am plecat la 400 de kilometri de oraşul meu natal am considerat că orice sacrificiu este neînsemnat atunci când îţi doreşti să urci pe podium”, a mai povestit luptătorul.

Deşi a avut un drum greu de urmat, Gheorghe Enea a avut familia şi colegii aproape. „Părinţii au fost mereu alături de mine. Chiar şi colegii îmi sunt aproape atunci când mă pregătesc de un concurs sau atunci când sunt în faţa unui adversar. Nici nu simt că sunt din alt oraş. Am reuşit să mă integrez în acest lot şi suntem ca o mare familie. Avem noroc şi de antrenori care sunt în permanenţă preocupaţi ca noi să ajungem sus”, a mai spus medaliatul cu bronz.

Se relaxează la altitudine

Cadetul provine dintr-o zonă muntoasă şi este pasionat de ieşirile în aer liber. Este o metodă bună de relaxare înaintea marilor competiţii. „Am fost pe Semenic şi la Trei Ape. Este o zonă foarte frumoasă. Reşiţa are multe zone turistice care îţi oferă o oază de linişte şi relaxare”, a mai completat cadetul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost la Campionatul European de Juniori?
La Zrenjanin am cucerit medalia de bronz la categoria 69 de kilograme. A fost o competiţie în cadrul Campionatelor Europene pentru cadeţi. A fost o luptă grea, dar am plecat motivat de domnul antrenor şi nu am avut probleme.

Care este ţelul luptătorului Gheorghe Enea?
Mă pregătesc pentru o medalie olimpică. Este visul oricărui sportiv, indiferent de disciplină. Să urci pe podiumul olimpic este ceva fantastic şi nu mulţi sportivi au acest privilegiu.

Cum a fost să lupţi contra rusului Shamil-Iman Osmanov?
Ruşii sunt adversari puternici. Cu unul am luptat în finală. A fost o mare provocare, ştiam că este un luptător bun, dar sper ca într-o altă competiţie eu să ies învingător.

Ce-i place

„Îmi place să ascult muzică, să mă uit la filme, când am ocazia merg şi în excursie, îmi plac toate lucrurile pe care orice tânăr de vârsta mea le face. Îmi plac şi maşinile, şi în general sportul”, a spus Gheorghe.

Ce nu-i place

„Nu îmi place să mănânc verdeţuri. Sunt puţine preparate culinare pe care le gust dacă au verdeaţă. Ca gen muzical, nu îmi place rockul. Este un o muzică despre care cred că nu mi se potriveşte”, a spus sportivul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite