Reşiţa: PORTRET / Adrian Dacica antrenorul anului în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Adrian Dacica antrenorul anului în Caraş-Severin
Reşiţa: PORTRET / Adrian Dacica antrenorul anului în Caraş-Severin

Încă de la începutul activităţii ca antrenor, reşiţeanul şi-a legat numele de performanţă şi a reuşit ca timp de şapte ani consecutiv să fie declarat „antrenorul anului”.

Profil
Născut - 3 iunie 1963, la Reşiţa
Educaţie - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, masterat, antrenor emerit
Experienţă - Antrenor, coordonatorul Lotului Olimpic de Juniori al României
Familie - Căsătorit, două fete


Adrian Dacica a reuşit performanţa de a aduce anual Reşiţei diverse medalii la competiţiile de lupte. Este singurul membru într-un birou federal din judeţ şi a coordonat diverse loturi olimpice de lupte libere sau lupte feminine. Luptele i-au plăcut din copilărie, fiind un mare iubitor al sporturilor de contact, ceea ce l-a determinat să practice mai întâi judo, apoi luptele. „Sporturile de contact îţi dau multă încredere în tine. Am practicat şi judo-ul în tinereţe, dar nu mi-a plăcut, nu m-a caracterizat. Chimonoul şi toate celelalte am considerat că nu mă reprezintă”, a povestit el.

La celălalt capăt al oraşului

Luptele le practică din anul 1976, nu fără sacrificii, fiind nevoit să străbată tot oraşul, dintr-un capăt în celălalt, pentru a putea merge la antrenamente. „Am văzut câteva gale de lupte la Sala „30 Decembrie” din Reşiţa şi atunci m-a cucerit acest sport. Am văzut turnee de seniori aici şi am fost încântat de puterea, de vigoarea celor care practicau acest sport”, a mai spus Adrian. Timp de opt ani de zile, Adrian Dacica a reprezentat România în competiţiile internaţionale, făcând parte din Lotul Naţional al României de lupte libere, atât la juniori, cât şi la seniori.

Primul său titlu cucerit la lupte libere a fost în anul 1978, când a ieşit campion naţional de juniori. Au urmat mai multe titluri de campion naţional, iar din anul 1994 a decis să continue activitatea sportivă ca antrenor. „Decizia am luat-o pentru că am considerat că este mult mai uşor să lucrez cu un sportiv decât să predai nişte ore, iar roadele muncii tale se văd mult mai uşor”, a spus antrenorul emerit.
Educaţie pentru viaţă
Cele mai mari satisfacţii le-a avut ca antrenor de fete. Cu Diana Mundrag a reuşit să câştige titlul european şi un bronz la Campionatele Mondiale. Cu toate acestea, se mândreşte şi cu performanţele băieţilor cu care a reuşit să adune medalii la europene, turnee internaţionale şi multe titluri de campioni. De asemenea, a reuşit să câştige titluri de campion şi vicecampion cu echipa de lupte libere de la Reşiţa. Pregătirea unor sportivi de performanţă cere şi mult sacrificiu, aşa că profesorul Adrian Dacica intră de două ori pe zi în sala de antrenament. „Copiii  trebuie pregătiţi pe grupe. Începători, avansaţi şi cei care fac deja performanţă. Apoi sunt fetele, care şi ele trebuie pregătite”, a povestit Dacica. Crede că luptele sunt un sport disciplinat, care te educă pentru viaţă.

Întrebări şi răspunsuri
Ca membru în biroul federal, cu ce probleme crezi că se confruntă acest sport?
Baza de selecţie este tot mai redusă, în general tot mai puţini copii practicând un sport astăzi. Dar, spre bucuria noastră, la lupte încă mai vin copii, chiar dacă nu la fel de mulţi ca înainte.

Cum sunt dotările materiale ale acestui sport la nivel naţional?
Din păcate nu avem foarte multe săli de lupte, majoritatea competiţiilor naţionale şi internaţionale se desfăşoară în săli polivalente. Clubul Sportiv Municipal din Reşiţa are o sală foarte bună de lupte, printre cele mai bune din ţară.

ce-i place
Adrian Dacica este un pasionat de călătorie, să vadă locuri noi, să stea foarte mult în aer liber. Face cu plăcere excursii şi drumeţii. Crede că România are foarte multe peisaje superbe. Îi place muntele, Bucegiul, Parângul. Fuge cât de des poate la Gărâna sau oriunde în natură.
ce nu-i place
Nu-i plac oportuniştii. Spune că după Revoluţie se observă un oportunism în rândul majorităţii oamenilor. Nu-i plac fariseii, minciuna. Din păcate, sunt foarte mulţi oameni care se folosesc de aceste calităţi pentru a-şi realiza interesele.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite