Resita: PORTRET / Cristian Puşcaş trăieşte visul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET / Cristian Puşcaş trăieşte visul  american
Resita: PORTRET / Cristian Puşcaş trăieşte visul american

Reşiţeanul specialist în calculatoare conduce în prezent o afacere de succes în Statele Unite ale Americii.

Profil

Născut - 29.10.2009, la Reşiţa
Educaţie - Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Politehnica Timişoara
Experienţă - Manager la o firmă de transport în Chicago
Familie - Necăsătorit

Cristi Puşcaş este un tânăr care a ştiut întotdeauna ceea ce vrea, iar pentru a ajunge să cunoască gustul succesului în afaceri nu s-a sfiit să plece departe de casă, tocmai în Statele Unite ale Americii. În anul 2000, a abolvit Liceul Teoretic Nr. 2 din Reşiţa, într-o clasă de informatică. S-a remarcat nu numai datorită priceperii sale în ale calculatoarelor, ci şi printr-o grămadă de năzbâtii, pe care profesorii le povestesc şi acum generaţiilor actuale.

Fascinat fiind de  calculatoare, a ales să urmeze cursurile Politehnicii, mai exact, ale Facultăţii de Automatică. Din 2004, viaţa lui Cristi a luat o întorsătură neaşteptată. „Eram încă în facultate când am plecat în America. M-am înscris la programul Work and Travel şi am plecat pe perioada vacanţei de vară să muncesc în SUA. Am făcut asta din curiozitate, dar iată că au trecut deja cinci ani şi nu m-am mai întors decât ocazional. Mi s-a oferit atunci această oportunitate”.  În ciuda faptului că acasă avea o situaţie financiară bună, Cristi a ţinut morţiş să demonstreze că poate reuşi şi fără sprijinul părinţilor.

„Mai întâi am lucrat în construcţii. Pentru puţin timp însă, ulterior oferindu-mi-se un post în logistică, la o firmă de transport. Totodată, amlucrat şi ca şofer de taxi, perioadă în care am început şi demersurile pentru a obţine dreptul de şedere în SUA”, spune tânărul om de afaceri.

Motocicleta, o veche iubire

Moatoarele reprezintă pentru Cristi Puşcaş o veche pasiune, iar mirajul camioanelor americane l-a determinat să se angajeze ca şofer. „Am condus camioane aproximativ un an şi jumătate, după care am revenit la birou, ca manager în operaţiuni. Reuşisem deja să strâng nişte bani şi m-am gândit că n-ar fi rău să-mi deschid şi eu o mică afacere. În 2006 mi-am cumpărat primul TIR, iar treptat am început să mă dezvolt. Am ajuns să deţin cinci camioane la un moment dat, dar unul s-a dus într-un teribil accident. Din fericire, n-au fost victime. Lucrez în general numai cu români, pentru că sunt cei mai pricepuţi”, povesteşte Cristi.

Recesiunea economică din SUA nu îl sperie, deşi o resimte. Nici măcar faptul că şi-a vizitat familia şi prietenii de doar patru ori în cinci ani nu îl poate determina să renunţe. I s-a ivit o oportunitate pe care a exploatat-o deja la maximum şi, după cum spune chiar el, ţeurile-i sunt mult mai mari şi doar în SUA le poate atinge.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai gândit vreodată să revii acasă?
Uneori m-am gândit şi la asta. Probabil că am să o fac în doi-trei ani. Mă gândesc să fac ceva acasă, dar pentru asta am nevoie de bani, de noroc şi mare atenţie. Văd că lucrurile s-au mai mişcat şi aici în ultima vreme.

De ce SUA şi nu în altă parte?
Pentru că doar acolo mi s-a oferit o aşa oportunitate. Aici n-aş fi reuşit niciodată. Acolo m-am rupt de tot, am făcut totul de unul singur, plecând de la nimic, de la zero. N-a fost simplu, dar am răzbit până la urmă şi mă bucur pentru alegerea făcută.

Ai pus bazele unei afaceri de succes. Îţi lipseşte totuşi ceva?
Acum, când am venit acasă, mi-am regăsit vechii prieteni. Cu toţii sunt nişte oameni deosebiţi. Sunt exact aşa cum i-am lăsat. Mi-e dor de ei şi de familie şi le simt lipsa. Îmi amintesc de ei şi îmi lipsesc mai ales la sărbători, când nu mai reuşim să de adunăm cu toţii.

Ce-i place

„Îmi place să experimentez locuri noi, să descopăr specificul anumitor zone, să fac lucrurile aşa cum trebuie şi sunt înebunit după motoare. Îmi place să alerg cu prietenul meu Mircea Mihai pe malul lacului Michigan”, spune Cristi.

Ce nu-i place

Trăind în ultimii ani la Chicago, Cristi Puşcaş a învăţat că seriozitatea este un lucru foarte important în afaceri. „Nu îmi plac oamenii care nu fac lucrurile aşa cum trebuie. Nu agreez oamenii necivilizaţi şi cei care dau dovadă de prost gust”, mărturiseşte bărbatul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite