Reşiţa: PORTRET / Costel Rob are o colecţie de 500 de obiecte vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET / Costel Rob are o colecţie de 500 de obiecte vechi
Reşiţa: PORTRET / Costel Rob are o colecţie de 500 de obiecte vechi

Reşiţeanul şi-a propus să dubleze numărul lucrurilor colecţionate şi să deschidă un muzeu.

Costel Rob este un reşiţean care a făcut o adevărată pasiune pentru obiectele vechi. Are foarte multe, peste 500, dar poate vorbi minute în şir despre fiecare. Este foarte mândru că are în colecţia din curte obiecte care au o vechime de peste 120 de ani. Are costume populare foarte vechi, de peste 100 de ani, prosoape ţesute la război, scărmănător de lână, candelabre, lămpaşe, ceasuri, şi chiar patefoane.

„În urmă cu câţiva ani am făcut o excursie în ţară şi am văzut un astfel de muzeu în care sunt expuse obiecte vechi. Am fost lângă Peştera Urşilor. Acolo am vizitat un muzeu pe care şi-l făcuse un colecţionar în propria casă. M-a impresionat. A achiziţionat astfel de obiecte în mai bine de 30 de ani. Atunci mi-am propus să încep şi eu să colecţionez”, a spus Costel.  Primele piese pe care le-a achiziţionat, în anul 2005, au fost salvate de la aruncat.

„ Eram la soacra mea la Zorlenţu Mare. Chiar a vrut să arunce câteva obiecte pe care le găsise. Eu le-am luat şi am început să-mi fac colecţia. O perioadă am cules cam ce s-a putut de acolo, de la oamenii din acea localitate. Apoi am început să mi le cumpăr din piaţa de vechituri. Acum merg destul de des în piaţă pentru a căuta lucruri noi. Îmi investesc aici toţi banii”, a mai spus colecţionarul.

Colecţionează pentru că iubeşte tradiţia

Toată curtea sa este plină de aceste obiecte. Acestea sunt aranjate cu grijă pe rafturi special amenajate, sau în jurul casei. Cum numărul obiectelor de colecţie este tot mai mare, Costel a invadat chiar şi o parte a grădinii.

„Un popor care nu are tradiţii, nu are cultură. Cu această colecţie, care va deveni, sper eu, muzeu, vreau să arăt generaţiilor viitoare care erau obiectele folosite înainte de strămoşii noştri. Trebuie să ne cunoaştem tradiţiile şi valorile. Adolescenţii care văd colecţia sunt impresionaţi. Chiar şi fata mea, care are 16 ani, a fost uimită în momentul în care a văzut cu ce maşină de tuns se folosea în urmă cu 30 de ani. Unul dintre cele mai vechi obiecte achiziţionate este un scărmănător de lână din 1902”, a mai spus bărbatul. În aceste zile încearcă să readucă la viaţă un candelabru care are mai mult de 100 de ani vechime.

L-a primit de la un prieten, iar acum îl vopseşte cu mare drag. Este foarte mândru că are o colecţie de costume populare cusute manual, dar şi că pe pereţii casei tronează trompete din 1916, sau baionetele folosite în primul Război Mondial. În colecţia sa se regăseşte primul model de patefon românesc, dar şi primul patefon electric.

Întrebări şi răspunsuri

Care vă este cel mai drag obiect?

Toate îmi sunt foarte dragi. Nu pot să spun că am obiecte la care ţin foarte mult şi la care nu. Sunt ataşat de toate cele 500 de piese.

Cu ce obiect vă veţi întregi colecţia?

Am iţele unui război de ţesut. Trebuie să caut şi alte componente pentru a-l construi.

Când credeţi că va fi gata muzeul?

Din câte ştiu eu, am peste 1.000 de obiecte în colecţie. Muzeul va fi la mine în curte şi va fi deschis pentru toată lumea.

ce-i place
Îmi plac vechiturile. Îmi place când vin oamenii la mine să vadă colecţia şi când aceştia o admiră. Îmi place să stau în linişte să mă uit la obiectele înşirate. Mă linişteşte foarte mult acest lucru.
ce nu-i place
Nu-mi place răutatea, nu-mi plac oamenii invidioşi. Nu-mi place că acum nu se mai prea pune preţ pe valoare. Nu-mi place că toată lumea se gândeşte numai la bani.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite